Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

23. 09. 2021. 07:29   >>  08:13 4

STUDENTI VMŠ

Strahuju da će ostati bez master studija

Studenti Visoke medicinske škole (VMŠ) u Beranama, koji su završili tri godine studija, još uvijek ne znaju da li će moći da nastave studiranje u toj obrazovnoj ustanovi. 

Tim povodom studenti su se obratili Portalu RTCG otvorenim pismom u kojem pitaju kada će Visoka medicinska škola u Beranama dobiti licencu za program studiranja 3+2, jer im je, kako navode, upis najavljen za kraj septembra ili početak oktobra.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta u martu ove godine saopštilo je da će razmotriti situaciju studenata na Visokoj medicinskoj školi kojima nije omogućeno da upišu master studije.

“Bliži se kraj septembra, a mi smo u neizvjesnosti, samo s plasiranom literaturom. Literaturom, za koju treba vremena da se spremi, a mi zbog neposjedovanja konkretnih informacija, ne možemo sinhronizovati vrijeme.  Završena je faza akreditacije, bar se nadamo da je, slijedi dobijanje licence (koja se ne dobija za par dana), upis je krajem septembra/oktobra”, poručuju studenti u dopisu.

Studenti kažu da je riječ o starom problemu koji je još uvijek aktuelan, posebno od juna 2020.

“Nama se problem “smiješio” još od starta osnovnih studija (2017.), što mi tada nijesmo znali, a težimo samo jednom cilju, da po završetku naših studija, nastavimo akadamske master studije, i nastavimo dalje usavršavanje naše profesije, a kasnije iznjedravanje sestrinskog kadra i transformacija naziva naše ustanove”, poručuju studenti i dodaju da su im želje koje su sanjali, drugi ugasili.

Kažu i da se neko vrijeme nijesu oglašavali u javnosti, ali da nadlaženi za taj period nijesu ništa uradili.

“Upalili smo naše svjetlo i krenuli u borbu za naša prava. Prava koja uživaju sve univerzitetske jedinice, osim naša”, poručuju studenti.

Kažu i kako se stalno govori o ulaganju u obrazovanje, a sami su, kako dodaju primjer da nije tako.

“Studenti, koji su vrsni, koji su postizali brilijantne rezultate, i postižu, pored tih rezultata, moraju da nastavljaju školovanje o svom trošku van Crne Gore. Nama je žao, zašto je to sve tako. Mi dan danas pokušavamo da dišemo i oživimo našu instituciju Visoku medicinsku školu u Beranama. Nadamo se. Posljednja nada umire”, zaključuju studenti.

Ranije je objavljeno da Univerzitet Crne Gore nije još završio postupak akreditacije primijenjenih master studija za Visoku medicinsku školu u Beranama, pa je neizvjesno hoće li ta ustanova ponuditi upis ovog stepena studija u studijskoj 2021/2022.

Akreditaciju i licencu izdaje Ministarstvo prosvjete, nauke i kulture.

Portal RTCG je ovim povodom uputio pitanja Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta. Do objavljivanja ovog teksta odgovore nijesmo dobili. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније