Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B. [ Svetlana Vlahović, TVCG ]

01. 10. 2021. 19:56 >> 19:57
2

U CG

Od 53.000 zahtjeva, legalizovano 1.800 objekata

Legalizacija bespravnih objekata izazvala je veliko interesovanje crnogorskih građana, koji su predali 53.000 zahtjeva. Međutim, da proces ide sporo, govori i podatak da je za četiri godine legalizovano svega 1.800 objekata. Uz čekanje rješenja, komplikovane procedure, ovaj postupak prilično košta.

Donošenjem Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata 2017. godine, počinje legalizacija bespravno sagrađenih objekata, čiji se tačan broj još ne zna.

Glavnom gradu do danas je podnijeto više od 13.000 zahtjeva za legalizaciju, a sagovornik TVCG, Vidoje Boričić, jedan je od njih.

“Kupio sam plac, napravio kuću i pomoćne objekte i kada je došlo vrijeme za legalizaciju normalno da sam se javio da se to legalizuje iako je to bili onda seosko područje - Doljani”, kaže Vidoje.

Osim što prilično košta, za Vidoja su i procedure komlikovane.

“Mislim da je preko hiljadu i nešto eura mene koštalo do sada, dođi onaj da slika, to su sve procedure koje moraš da ispoštuješ”, navodi Vidoje.

Radmila Lainović iz Direktorat za razvoj stanovanja i legalizaciju kaže da se ne može toliko pojednostaviti proces da bi se dozvolilo da se legalizuje sve u prostoru.

Iako se nezvanično pominje oko 100.000 nelegalnih objekata u Crnoj Gori, u Ministarstvu smatraju da ih je oko 60.000, sudeći po broju nelegalnih priključaka za struju.

Do sada je, za legalizaciju, podnijeto 53.000 zahtjeva.

“Od tih 53.000 mali broj rješenja je donijet negdje oko 1.800 na nivou cijele Crne Gore”, kaže Lainović.

Dok u upravi Glavnog grada tvrde da je proces legalizacije intenziviran u ovoj godini, iz ministarsta poručuju da na nivou Crne Gore, proces je veoam spor.

Najviše rješenja donijeto je u Podgorici - 362, dok u Ulcinju ni jedan objekat još nije legalizovan.

Ni jedno rješenje nije donijeto u Ulcinju, a tamo postoji značajan broj nelegalnih objekata, a 3.760 zahtjeva je podnijeto za legalizaciju.

U Nikšiću je za legalizaciju izdato 275 rješenja, kojima je legalizovano 315 objekata.

Da bi se objekat legalizovao, podsjećaju iz ministarstva, mora biti na orto foto snimku koji je napravljen 2017. godine, mora biti usklađen sa planskim dokumentom i imati riješene imovinsko-pravne odnose na zemljištu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније