Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

18. 10. 2021. 21:59   >>  23:12 5

NAĆI RJEŠENJE

"Majke izgubile strpljenje, mogući protesti"

Članica Koordinacionog tima majki Crne Gore Željka Savković apelovala je na čionice vlasti da što prije nađu rješenje za vraćanje naknada za majke troje i više djece. Ona je, u emisiji "Naglas" na Televiziji Crne Gore (TVCG), poručila da će ponovo protestovati ispred Skupštine Crne Gore ako se njihovo pitanje ne riješi.

Podsjetimo, u parlamentu je usvojen amandman na budžet DF-a i SNP-a koji se odnosi na obezbjeđivanje finansijskih mogućnosti za vraćanje naknada za majke troje i više djece u iznosu od 25 miliona. Time naknade nijesu vraćene, već su za tu namjenu samo obezbijeđena sredstva u budžetu, a da bi se novac isplaćivao korisnicama potrebno je usvojiti novi zakon ili izmijeniti postojeći Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

"Majke ne žele da ucjenjuju pred izbore, nego da se ispoštuje Ustav. Naknade su bile spas za hiljade porodica", poručila je Savković.

Ona je saopštila da ih nije kontaktirao iz nove vlasti. Navela je da su premijera Zdravka Krivokapića kontaktirale u januaru i tražile sastanak na kojem bi bili prisutni vicepremijer Dritan Abazović i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

"Momenat je da poslije godinu dana svi spuste gardove i misle na narod Crne Gore. Godinu dana su majke pružile šansu novoj vlasti. Vladajuća većina mora da shvati da je prevarena 22.051 majka. Ja bih najsrećnija bila da nismo morali od 31. avgusta prošle godine da spominjemo majke", naglasila je Savković i poručila da više namaju strpljenja.

Ona je dodala da ko bojkotuje Skupštinu, nema pravo da ne sjedne za sto sa kolegama.

"Neshvatljivo je da oni koji su dolazili na proteste majki sada pokušavaju da naše stečeno prave mnimiziraju i pominju se tamo neke druge majke", poručila je Savković.

Poslanica Demokratske Crne Gore Zdenka Popović je kazala da je vrijeme pokazalo da ekspertska Vlada nema podršku u parlamnetu i da se ne donose reformski zakoni.

"Kada su u pitanju naknade za majke i Zakon o socijalnoj i dječjijoj zaštiti, nema ni na vidiku, a javno je obećanje da ćemo pomoći majkama i bili bi licemjerni kada bi sada rekli da odustajemo od toga", poručila je Popović.

Podsjetila da je ustavni sud Zakon iz 2015. godine proglasio neustavnim jer ga je ocijenio diskriminatorskim.

"Majke su potpuno izigrane jer zakon im je dao mogućnost da ostvare tu doživotnu naknadu", rekla je Popović.

Poslanica SNP-a Mira Paunović podsjetila je Zakon o naknadama za majke troje ili više djece izvorna ideja njene partije.

"Zakon je korišten u politikantske svrhe i u od strane tadašnje vlasti i od strane tadašnje opozicije", istakla je Paunović.

Cilj amandmana na budžet usvojenog u junu, kako je kkazala, nije bio pritisak na Vladu, nego je to bio dio njihovih predizbornih obećanja.

"Ovdje se radi o stečenim pravima i Ustavni sud je kriv što su stečena prava ukinuta", rekla je Paunović.


Usvojiti novi zakon

Popović je navela da se nekadašnji zakon ne može vratiti u pravni sistem jer je već proglašen neustavnim.

Prema njenim riječima, poslanici sada treba da preuzmu obavezu da izrade zakon koji bi obuhvatio sve kategorije žena, jer je prošli zakon proglašen diskriminatorskim jer je tretirao samo majke sa troje ili više djece.

"Naš pravni tim iz Demokrata je blizu rješenja. Postoji rješenje u 130 zemalja svijeta, us svim zemljama EU, a u zemljama regiona će biti taj zakon na snazi. Negdje se zove garantovana penzija, negdje državna pomoć, to je jedna vrsta socijalnog davanja, ne opterećuje se Fond PIO. Ta pomoć se daje svima onima koji nikad nijesu radili, koji nijesu ostvarili pravo na penziju a imaju određeni broj godina. Treba da uzimamo najbolja rješenja iz svih zakona koji egzistraju u pravnom sistemu zemalja u regionu i EU", najavila je Popović.

Naglasila je da bi tim zakonom bile obuhvaćene sve majke, a novac bi se obezbijedio iz budžeta, iz besplatnih evropskih fondova koji se daju zemljama u borbi protiv siromaštva, zapljenom nelegalno stečene imovine...

"Ako se dohodak u Crnoj Gori raposređuje pravilno na sve kategorije stanovništva, ima novca za sve", poručila je poslanica Demokrata.

Savković je odgovorila da sve to zvuči lijepo, ali da su Demokrate od 2016. godine imale vremena da do detalja razrade taj zakon.

Ona je podsjetila da su partije iz sadašnje vlasti, kada su bile u opoziciji potpisale da će vratiti majkama naknade.

Poslanica SNP-a Mira Paunović smatra da je potrebna revizija svih zakonskih rješenja i da Vlada treba da uradi procjenu finansijske održivosti, jer je bitno da se naknade vrate.

"Naivna očekivanja da će majke dobiti naknade"

Pravnik i građanski aktivista Budislav Minić je ocijenio da je od starta riječ o politikanskom pristupu.

On je kazao da, iz ugla građanskog aktiviste, smatra naivnim očekivanjem da će majke dobiti naknade.

"To mišljenje je formirano na bazi iskustva sa crnogorskim političkim elitama, bilo da su na vlasti ili u opoziciji, koje se ponašaju na gotovo istovjetan način", kazao je Minić.

Smatra da se političari poigravaju s majkama.

"Riječ je o politikanskom prstupu, ne samo sadašnje opozicije. Pokušali su, uoči izbora da ih stave u situaciju da se ,u ogoljenoj Crnoj Gori, jedan značajan dio sredstava, oko 60 miliona eura, obezbjedi godišnje za taj novi izdatak. Naravno, oni iz vlasti su to obesmislisli, proširujuči inicijalnu ideju predlagača. Ideja je nemušto prezentovana javnosti, da je meni bilo jasno da je to manifestacija nezbiljnosti i predlagača i opozicije koja se populistički poigrava, ne samo sa majkama, nego sa cijelim porodicama", naglasio je Minić.

On kazao da predlagač, odnosno DF, blokira rad zakonodavnog tijela koji treba da omogući da taj novac izađe iz budžeta prema majkama.

"DF čini većinu parlamentarne večine, ali ne vidim ni druga dva činioca vlasti da su se javno obratili po ovom pitanju. Ni majke se nisu oglasile da pitaju da li je preči popis o zakona o majkama ili od seta zakona od kojih zavisi egzistencija države ili od borbe protiv korupcije", naveo je Minić.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније