Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

22. 10. 2021. 20:53   >>  20:53

MAŠANOVIĆ PISAO SPAJIĆU

Svako sedmo dijete neuhranjeno, potrebna reakcija Ministarstva

Docent na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Bojan Mašanović uputio je otvoreno pismo ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću u kojem traži da zajedno urade projekat kojim bi se napravila baza podataka o tjelesnim karakteristikama djece u Crnoj Gori, a koja bi pomogla da se osmisle socijalne i zdravstvene politike. Nedavno završeno istraživanje koje je sproveo Fakultet pokazalo je, kako je kazao Mašanović, alarmantne podatke da je svako sedmo dijete neuhranjeno.

Kako ističe Mašanović preliminarni rezultati istraživanja ukazao je na veliki broj gojazne djece, ali je ukazao na još alarmantniji problem, a to je da je neuhranjenost od 6 do 14% djece, zavisno od pola i uzrasta.

"Iako se pokazalo da normalna uhranjenost dominira kod crnogorske djece, višegodišnjim praćenjem djece uzrasta od 5 do 12 godina, utvrdili smo da postoji visok procenat prekomjerno uhranjene i gojazne djece. Ipak, to nije ono što bi trebalo da zaokupi Vašu pažnju. Ovaj izvještaj je bio dobro ispraćen u medijima, ali me iznenadilo što niko iz resornog ministarstva nije primijetio da postoji visok procenat neuhranjene djece. Da li je moguće da za Ministarstvo finansija i socijalnog staranja nije alarmantan podatak da je svako sedmo dijete neuhranjeno u Crnoj Gori, ili svako šesnaesto u najboljem slučaju. Sva ta djeca imaju roditelje koji su, vjerovatno još gladniji. Siguran sam da Vam, na osnovu naših rezultata, neće biti teško da izračunate koliko je porodica gladno u Crnoj Gori. Znam da je to problem koji nije lako riješiti", naglašava u pismu Mašanović.

Kako je objasnio Fakultet je sprovodio višegodišnji monitoring tjelesne kompozicije djece u Crnoj Gori, međutim, podaci su sakupljani bez uzimanja ličnih podataka ispitanika, tako da, u ovom trenutku nije moguće, iz tih podataka identifikovati porodice kojima je potrebna socijalna pomoć.

"Mentalitet našeg naroda nam je dobro poznat, tako da sam skoro pa siguran da se neće veliki broj porodica obratiti za pomoć sa porukom da su gladni. Iz tog razloga, neophodna je indirektna metoda koja bi utvrdila koje pojedinačne porodice su u neprilici, nakon čega bi morala uslijediti konkretna akcija od Ministarstva kojim rukovodite. Predlažemo Vam da sprovedemo novo istraživanje, po ugledu na slovenački 'SloFIT', gdje naše kolege sa Fakulteta za šport u Ljubljani sprovode monitoring kompletne populacije od predškolskog, preko školskog uzrasta do studenata, a navedena baza podataka, koja sadrži i lične podatke ispitanika se koristi za razne namijene koje mogu unaprijediti društvo u pogledu javnog zdravlja, ali i velikog broja socijalnih pitanja. Apelujem i pozivam da skupa pokrenemo "MonteFIT" platformu, kako bismo krenuli sa prikupljanjem podataka i formirali nacionalnu bazu koja bi pomogla crnogorskom stanovništvu, a u tome Fakultet za sport i fizičko vaspitanje može biti kvalitetan partner, kako ovoj vlasti, tako i svakoj narednoj koja će doći, kroz uspostavljanje jednog dugoročno održivog programa za praćenje tjelesnog i zdravstvenog statusa djece i omladine u Crnoj Gori", ističe se u pismu Spajiću.

Mašanović smatra da bi na taj način osigurali sigurnu budućnost crnogorskom društvu u navedenom dijelu, a sve nezavisno od političkih, etničkih i bilo kojih drugih razlika.

"Mi smo spremni da radimo za dobrobit Crne Gore i, sa nestrpljenjem čekamo Vaš poziv", poručio je Mašanović ministru Spajiću.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније