Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

30. 10. 2021. 22:30 >> 22:38
1

ŽIVE OD POLJOPRIVREDE

Salkovići perspektivu vide u proizvodnji organskog povrća

Bezuspješna potraga za poslom, brojna odbijanja na oglasima i konkursima za rad navela su Amelu Salković da se okrene poljoprivredi. Već 13 godina marljiva žena, uz pomoć supruga Sefudina i četvoro djece, uspijeva da održi proizvodnju na oko 10 ari obradivog zemljišta i u tri plastenika. Radi od jutra do mraka i ne žali se. Ponosna je na to što, oslonjena na svoje snage, porodica uspijeva da opstane u ratarstvu.

To što je ostala bez subvencija nije obeshrabrilo ambicioznu poljoprivrednicu. Svoju budućnost vidi u Potkrajcima, a perspektivu na zemlji u svom selu u kojem proizvodi organsko povrće.

Danas Amela sebe ne bi mogla da zamisli u nekom preduzeću. Bez obzira na to što njive i plastenici zahtijevaju i trud i ulaganja, uz podršku najbližih nastavlja da radi ono što voli.Ponosno ističe da joj dobar rod, takođe, daje podsticaj.

Dok se povrće sezonski smjenjuje, Salkovići međusobno dijele zaduženja i razmjenjuju planove. Zaživjela je i ideja o gajenju cvijeća. O tome brine Sefudin. Namjerava da lijep posao koji je u početnoj fazi dao rezultate razvija sa porodicom uprkos tome što ni za tu proizvodnju nije bilo subvencija.

Za porodicu koja živi od poljoprivrede najveći motiv su djeca. Troje je blizu fakultetskih diploma, a najmlađa Iris pomaže u poslovima. I kaže da je najbolji dio dana onaj koji sa roditeljima provede ubirajući plodove zajedničkog rada.

Vanja Rakonjac, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније