Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Dan ]

10. 11. 2021. 07:50 >> 07:50

PREKRŠEN ZAKON, GRAĐANI ISPAŠTAJU

Raspodjela sredstava NVO kasni osam mjeseci

Konkursi ministarstava za raspodjelu sredstava za NVO trenutno su u toku, a kasnili su pola godine do osam mjeseci, što je mnogim organizacijama stvorilo probleme u funkcionisanju i održavanju servisa za ranjive kategorije, prije svega osobe sa invaliditetom (OSI), žene, Rome i Egipćane, LGBTIQ osobe, žrtve nasilja, bivše korisnike psihoaktivnih supstanci, žrtve trgovine ljudima, stari...

Zakon o NVO predviđa da će se godišnje raspodijeliti 0,5 odsto od ukupnog budžeta za projekte i programe NVO, od čega se 0,3 odsto raspodjeljuje u definisanim oblastima od javnog interesa, 0,1 u oblasti zaštite lica sa invaliditetom i 0,1 odsto za kofinansiranje projekata i programa podržanih kroz EU fondove.

Obaveza ministarstava je da najkasnije do 1. marta raspišu javne pozive za konkurse u godini za koju se vrši raspodjela sredstava, što znači da je ovaj zakonski rok u ovoj kalendarskoj godini prekršio svaki Vladin resor, imajući u vidu da je Odluka o utvrđivanju prioritetnih oblasti od javnog interesa i visine sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2021. donesena tek u julu 2021, a konkursi su počeli da se raspisuju u septembru.

Direktor Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku Mitar Radonjić kaže da bi ministarstva ove godine trebalo da podijele za projekte NVO oko tri miliona eura.

"U tom dijelu bih pohvalio rad i zalaganje Ministarstva finansija i socijalnog staranja s obzirom na to da su iznosi po oblastima maksimalno visoki ove godine uvažavajući naše sugestije kroz sektorske analize i potrebe. Kašnjenje, u prvom redu sa predlaganjem, a zatim i sa usvajanjem budžeta od parlamentarne većine ugrozilo je ne samo naš rad već i društvo u cjelini i smatram da je privremeno finansiranje bilo jako sebično od strane donosioca odluka jer su tako ipak sebi plate osigurali a sve nas koji smo van državnog budžeta ostavili na "brisanom prostoru" te koristim priliku da apelujem da se ove godine budžet usvoji najkasnije do 20 decembra", izjavio je za "Dan" Radonjić.

Direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Marina Vujačić smatra da kašnjenje konkursa ugrožava rad, posebno onih NVO koje djeluju programski i upravo su i registrovane u oblastima od javnog interesa u kojima se sprovode konkursi, odnosno onih NVO uskospecijalizovanih u jednoj oblasti, kao što je na primjer riječ o NVO koje se bave zaštitom ugroženih grupa građana, kao što su OSI, žene, Romi i Egipćani, LGBTIQ, žrtve nasilja, bivši korisnici psihoaktivnih supstanci, žrtve trgovine ljudima, stari i sl.

"Evidentan je i problem da se neke NVO aktiviraju samo u susret konkursima, i u toku sprovođenja tih projekata, da ima onih "stručnih" za sve oblasti, za razliku od onih koje djeluju programski, nerijetke od njih i volonterski pružaju podršku ciljnoj grupi ili sprovode aktivnosti javnog zagovaranja i slično. Samim tim nedostatak finansijske podrške utiče posebno na one NVO koje imaju stalno zaposleni kadar, i koje pružaju usluge korisnicima, ali i generalno na ove ili druge NVO koje sprovode aktivnosti javnog zagovaranja jer slabi uticaj NVO u društvu i ostaje sve manji broj aktivnih. Činjenica je i da se smanjuje broj kritički orijentisanih NVO i mogućnost uticaja na važne društvene procese, što bi svaku vlast trebalo da zabrine, a ne da ohrabri", objašnjava Vujačić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније