Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina business [ B.B. ]

23. 11. 2021. 15:56   >>  16:00

KOMITET ZA ŠUMARSTVO

Raste potražnja za drvetom, dobra prilika za drvoprerađivače

Tražnja za drvetom u Evropi će, prema projekcijama, u narednoj godini nastaviti da raste, što znači da će se povećati cijene proizvoda od drveta, ocijenjeno je na zajedničkoj sesiji Komiteta za šumarstvo i drvnu industriju i Evropske komisije za šumarstvo u Rimu, Budućnost šuma.

"To je, sa jedne strana, izazov za države da razviju održive socijalne programe za stanovništvo koje zavisi od drveta kao energenta, dok je, sa druge strane, odlična prilika za šumarstvo u Crnoj Gori da na bazi povoljnih tržišnih uslova sprovede reformu šumarskog sektora i osnuje državno preduzeće za gazdovanje šumama koje će preuzeti komercijalne poslove u šumarstvu“, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, takva projekcija je i dobra prilika za drvoprerađivače u Crnoj Gori da plasiraju svoje proizvode na evropsko tržište drveta, da unaprijede proizvodnju i da na bazi novih aranžmana investiraju u nove tehnologije.

Načelnik Dikrecije za šumarstvo Ranko Kankaraš ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede učestvuje na zajedničkoj sesiji Komiteta za šumarstvo i drvnu industriju i sesiji Evropske komisije za šumarstvo FAO, u Rimu od 22. do 25. novembra.

Sesije su prilika da se države članice FAO i UNECE upoznaju sa savremenim trendovima u šumarstvu i preradi drveta.
Najaktuelnije teme vezane su za klimatske promjene i njihov uticaj na rast i rasprostranjenje šuma, trendove u proizvodnji i preradi drveta, nove tehnologije u šumarstvu i preradi drveta kao što su upotreba drveta za proizvodnju baterija u IT sektoru ili drvnih vlakana u tekstilnoj industriji.

U kontekstu šumarske politike, sesije se nadovezuju na nedavno završenu Ministarsku konferenciju o obnavljanju evropskih šuma gdje su evropske zemlje obećale da će raditi na restauraciji šuma u Evropi, posebno šuma koje su stradale u šumskim požarima, kao i zaustavljanja svih vidova obešumljavanja.

Interesantna diskusija se vodila vezano za tranziciju ekonomije ka cirkularnoj bioekonomiji, gdje se otvaraju nova tržišta za drvo kao energent i biogoriva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније