Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

25. 11. 2021. 12:30   >>  12:40

USVOJITI IZMJENE ZAKONA

Asistentima u nastavi omogućiti zaposlenje na neodređeno vrijeme

Predlog izmjena Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama koji je Prava Crna Gora podnijela Skupštini treba hitno usovojiti, saopšteno je nakon sastanka predsjednika Prave Crne Gore Marka Milačića sa predstavnicima asistenata u nastavi.

"Asistenti u nastavi se godinama bore da ostvare jednaka prava koja imaju ostali zaposleni u Crnoj Gori. Prioritet im je da ostvare pravo na rad na neodređeno vrijeme, te na taj način i formalno budu prepoznati u sistemu obrazovanja u kome aktivno učestvuju godinama radeći sa djecom sa invaliditetom", saopštila je Prava Crna Gora.

Važeći Zakon o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama, kako se navodi, ne daje asistentima u nastavi pravo na rad na neodređeno vrijeme, već samo na određeno vrijeme, što predstavlja jedan vid diskriminacije.

"Prema važaćem Zakonu o vaspitanju i obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama asistenti u nastavi mogu da rade samo do 30. juna. Tokom jula i avgusta su nezaposleni, a sa početkom svake školske godine moraju ponovo da konkurišu za posao asistenta u nastavi. To je nepravda prema njima, jer ne mogu da ostvare svoje pravo na rad na neodređeno vrijeme, iako mnogi od njih godinama rade u istoj školi", saopšteno je iz Prave Crne Gore.

Na sastanku je konstatovano više nego nezadovoljavajuće stanje u ovoj cijeloj oblasti, što je, kako se navodi, plod dugogodišnjeg nesistematičnog i neodgovornog pristupa bivše vlasti oblasti koja je zahtijevala i zahtijeva naglašeno senzibilan, posvećen i odgovoran pristup imajući u vidu da je riječ o djeci sa invaliditetom.

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, najavio je da će, skupa sa asistentima u nastavi, krenuti u razgovore sa svim relevantnim adresama za ovu oblast, počevši od resornog ministarstva, kako bi se odlučno krenulo u uspostavljanje reda i sistema.

"Prava Crna Gora poziva sve poslanike da doprinesu da se ovaj predlog zakona što prije nađe na dnevnom redu i nadležnih odbora, kao i plenuma, kako bi se izglasalo usvajanje ove izmjene zakona", dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније