Žabljak
Oblačno
-4.8 °C
Pljevlja
Oblačno
-2.8 °C
Herceg Novi
Vedro
4.1 °C
Nikšić
Vedro
2.4 °C
Cetinje
Vedro
-4.8 °C
Bar
Vedro
9.1 °C
Podgorica
Vedro
7.7 °C
Ulcinj
Vedro
5.5 °C
Kolašin
Oblačno
-1.0 °C

Društvo

[ M.L.B. ]

26. 11. 2021. 18:11   >>  18:36 1

ZA SPORAZUM

Za stanove prosvjetarima Vlada odobrila 250.000 eura

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici odobrila preusmjeravanje 250.000 eura za iz Tekuće rezerve za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti.

Vlada je usvojila Informaciju o obezbjeđivanju sredstava iz Tekuće rezerve za realizaciju obaveza iz Sporazuma o obezbjeđivanju sredstava za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti, stambena zadruga “Solidarno”.

“Tim povodom, Vlada je odobrila preusmjeravanje 250.000 eura iz Tekuće rezerve na potrošačku jedinicu Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, za potrebe realizacije Sporazuma”, saopšteno je iz Vlade.

Vlada Crne Gore je, na 48. sjednici kojom je predsjedavao premijer Zdravko Krivokapić usvojila i Informacija o primjeni Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i stvaranju uslova za korišćenje Registra kućnih brojeva, ulica i trgova – Adresnog registra.

“Na osnovu prikupljenih podataka od jedinica lokalne samouprave, u Informaciji je konstatovano da su sve jedinice lokalne samouprave ispunile obavezu da donesu odluke o privremenom određivanju naziva naselja, ulica i trgova na teritoriji jedinice lokalne samouprave. Od ukupno 25 jedinica lokalne samouprave, njih 10 realizovalo je sve zakonske obaveze koje se odnose na određivanje brojeva za označavanje stambenih i poslovnih zgrada i postavljanja tabli sa nazivima naselja, ulica i trgova i brojeva stambenih i poslovnih zgrada, dok je kod 15 jedinica lokalne samouprave status realizacije ovih obaveza djelimičan”, saopšteno je iz Vlade.

Preporučeno je Prijestonici Cetinje i opštinama Budva, Kotor, Nikšić, Petnjica, Berane, Bar, Kolašin, Tivat, Plav, Gusinje, Andrijevica, Ulcinj, Tuzi i Žabljak da u najkraćem roku, a najkasnije do kraja 2021. godine, završe preostale obaveze i o tome povratno informišu Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija. Ministarstvo je zaduženo da, ukoliko jedinice lokalne samouprave ne ispoštuju preporučene rokove, pokrene prekršajni postupak protiv odgovornih lica.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu opasnih materija.

“Zakon je, uz primjenu ustavnih principa o međunarodnim odnosima, usklađen i sa međunarodnim ugovorima iz ove oblasti što uključuje i novine koje su u međuvremenu predviđene u tim ugovorima i restruktuiranim tehničkim propisima i prilozima. Tako su stvorene neophodne pretpostavke kako za neposrednu primjenu međunarodnih ugovora, tako i za efektivnu primenu Zakona u cjelini”, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je donijela odluke o obrazovanju radnih grupa za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblasti pravne tekovine Evropske unije koja se odnosi na pregovaračka poglavlja 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj, 12 – Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor i 13 – Ribarstvo.

“Sastav radnih grupa je prilagođen kadrovskim promjenama koje su nastupile formiranjem nove Vlade, kao i okolnostima nastalim nakon prihvatanja Nove metodologije proširenja i potrebi da se u punom kapacitetu odgovori na preostale obaveze iz pregovaračkog procesa”, navodi se u saopštenju.
Donijeta je Odluka o obrazovanju Savjeta za praćenje sprovođenja Strategije reforme pravosuđa 2019-2022. godine.

Vlada je donijela Akcioni plan za 2021. za sprovođenje Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU 2019 – 2022. godine i usvojila Izvještaj o sprovođenju Akcionog plana u 2020. godini.

Donijeta je Odluka o prestanku važenja Odluke o izradi Urbanističkog projekta „Turistička zona Lepetane“, opština Tivat.

“Analizom prostora obuhvaćenog Projektom, tokom izrade Nacrta, ocijenjeno je da je ovaj prostor najcjelishodnije sagledati u okviru Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana Tivat, čija izrada će uslijediti u narednom periodu”, stoji u saopštenju Vlade.

Donijet je Nacionalni program za olakšice u vazdušnom saobraćaju

“U diskusiji je naglašeno da je osnovni cilj donošenja Programa pojednostaviti procedure i dokumentaciju koji se odnose na kretanje vazduhoplova, posade, putnika, robe, tereta i pošte na način kako bi se ubrzale aerodromske procedure i u najvećoj mogućoj mjeri smanjio broj dokumenata koristeći informacionu tehnologiju, a istovremeno i postigla odgovarajuća usklađenost s međunarodnim i nacionalnim propisima”, navodi se u Vladinom dokumentu.

Vlada je usvojila Informaciju Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou u odnosu na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama i Predlog zakona o zaštiti poslovne tajne.

U Informaciji se preporučuje Vladi da razmotri mogućnosti za dodatno unapređenje odredbi Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama i odredbi Predloga zakona o zaštiti poslovne tajne, sa ciljem preciziranja ograničenja koja se odnose na poslovne, poreske i carinske tajne, kao i intelektualnu svojinu, koja mogu značajno otežati rad istraživačkih novinara i nevladinih organizacija i učešće javnosti u borbi protiv korupcije. Prihvatajući preporuku Savjeta, “Vlada je zadužila Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, da u saradnji sa Ministarstvom ekonomskog razvoja, sprovede dodatne konsultacije sa predstavnicima NVO sektora i drugim zainteresovanim stranama, u cilju unapređenja odredbi navedenih predloga zakona”, saopštila je Vlada.

Vlada je usvojila Informaciju o organizaciji završnih događaja predsjedavanja Crne Gore Centralno-evropskom inicijativom (CEI) - Samita predsjednika vlada i Komiteta nacionalnih koordinatora. U okviru dvogodišnjeg predsjedavanja Inicijativom, Crna Gora će biti domaćin završnih događaja: Samita predsjednika vlada država članica CEI i sastanka Komiteta nacionalnih koordinatora CEI.

Domaćin Samita je predsjednik Vlade Crne Gore, a diskusija će biti posvećena održivom razvoju regiona i evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana. Istaknuto je da će Samit, koji će okupiti šefove delegacija 17 zemalja CEI i specijalne goste predsjedavanja (visoke zvaničnike iz Evropske komisije, Regionalne kancelarije SZO za Evropu i Evropske banke za obnovu i razvoj) biti prilika za potvrđivanje značajne uloge regionalnih organizacija i koordinisanog multilateralnog djelovanja za obezbjeđivanje socio-ekonomskog oporavka regiona.

“Takođe, na marginama Samita, u organizaciji crnogorskog predsjedavanja i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), biće održan i sastanak zemalja Zapadnog Balkana koje su članice CEI. Na sastanku se očekuje usvajanje Mape puta za zdravlje i blagostanje na Zapadnom Balkanu 2021 - 2025”, saopšteno je iz Vlade.

Pratite nas na

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo