Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

14. 12. 2021. 18:55 >> 19:06
7

IZVJEŠTAJ PRED SB UN

Iz Haga Crnoj Gori poslali dosije o 15 osumnjičenih za teške zločine

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, u saradnji sa Evropskom unijom (EU) dostavio je vlastima Crne Gore spise predmeta u istrazi o više od 15 osumnjičenih za koje se vjeruje da su odgovorni za teške zločine, uključujući ubistvo, mučenje, seksualno ropstvo i silovanje. To se navodi u izvještaju Mehanizma, koji je u ponedjeljak pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) predstavio predsjednik tog tijela sudija Karmel Ađiu. 

Saopštenje o nastupu Ađijua i Serđa Bramerca, tužioca, objavljen je na zvaničnom sajtu UN-a. 

Prema izvještaju Mehanizma, nastavlja se saradnja kroz zajednički projekat Evropska unija-Mehanizam koji podržava ostvarivanje unutrašnje odgovornosti za ratne zločine.

"Tokom izvještajnog perioda projekat je ostvario značajan rezultat prenošenjem na vlasti Crne Gore spise predmeta u vezi sa više od 15 osumnjičenih za koje se vjeruje da su odgovorni za teške zločine, uključujući ubistvo, mučenje, seksualno ropstvo i silovanje. Projekat će nastaviti da pruža pravnu i dokaznu podršku nadležnima da pokreću istrage, pripremaju optužnice i procesuiraju osumnjičene za ratne zločine", navedeno je u izvještaju. 

Takođe,  Serž Bramerc, tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove – pravosudnog tijela koje je preuzelo preostali rad dva tribunala UN za ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji – obavijestio je Savjet bezbednosti o napretku u suđenjima i žalbama. 

Stalne članice Saveta bezbjednosti UN iznijele su različite stavove o ulozi i opravdanosti postojanja Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, koji djeluje iz Haga. Dok su predstavnici zapadnih zemalja u potpunosti podržavali rad tog suda, Rusija je kritikovala nedostatak aktivnosti na okončanju njegovog rada.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније