Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ B.B. ]

03. 01. 2022. 15:27   >>  15:28 1

CGO

Zakon o visokom obrazovanju neće unaprijediti kvalitet

Nacrt zakona o visokom obrazovanju nije izraz konsenzusa Radne grupe niti donosi potrebnu osnovu za unapređenje kvaliteta, saopštili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Kako je kazala pravna savjetnica u toj nevladinoj organizaciji (NVO), Snežana Kaluđerović, CGO ne podržava Nacrt Zakona o visokom obrazovanju, koji je do 23. decembra prošle godine bio na javnoj raspravi, iako je CGO imao svog predstavnika u Radnoj grupi za izradu tog teksta.

Ona je ukazala na sporne aspekte izrade Nacrta Zakona o visokom obrazovanju - vrlo spore dinamike formalno-pravnih aktivnosti.

“U februaru prošle godine, održan je konstitutivni sastanak Radne grupe na kojem se razgovaralo u načelu o problemima važećeg Zakona i planiranju putanje za izradu novog teksta”, kazala je Kaluđerović dodajući da sastanaka nakon toga nije bilo.

“A posljedično ni nacrtne verzije novog zakona, iako je Vlada planirala da bude usvojen u Skupštini do kraja juna prošle godine”, dodala je ona.

Prema riječima Kaluđerović, Radna grupa nije informisana o razlozima zastoja rada i neodržavanja sjednica.

“Kašnjenjima su doprinijele i promjene prvobitno imenovanih članova Radne grupe iz resornog Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Tako je Radna grupa tek krajem jula 2021.godine, u značajno izmijenjenom sastavu, počela sa intenzivnim radom”, kazala je Kaluđerović.

CGO je, kako je rekla, bio posvećen radu u Radnoj grupi, upućujući niz prijedloga koje bi taj Nacrt trebao sadržati, i aktivno učestvujući u kreiranju konkretnih odredbi.

“Međutim, bitne odredbe koje je CGO predlagao, ali i drugi članovi Radne grupe, nijesu se našle u tekstu koji je otišao na javnu raspravu”, navela je Kaluđerović.

Ona je kazala da je CGO i u ranijim zakonskim izmjenama, i u ovom tekstu, predlagao da Zakon mora propisivati jasne odredbe koje se tiču Savjeta za visoko obrazovanje i njegovog jačanja, kako u dijelu nadležnosti, tako i sastava, broja i kriterijuma za izbor i razrješenje članova, dužine mandata, pitanja reizbornosti, itd.

“Oko toga je Radna grupa bila saglasna na sastancima, ali nacrtni tekst Ministarstva to poništava. Dalje, nije prošao ni prijedlog da Savjet imenuje Skupština, a ne Vlada, kako bi se izbjegla koncentracija moći jednog organa na ovo tijelo i rizici od korupcije”, kazala je Kaluđerović.

Ona je navela da je i Agencija za sprečavanje korupcije ukazala na štetne posljedice tih nepreciznih zakonskih formulacija, u smislu netransparentnosti, proizvoljnosti i arbitrarnosti u odlučivanju, kao i direktnom vezivanju Savjeta za resornog ministra što otvara mogućnost rizika od ugrožavanja javnog interesa.

“Slična je situacija i sa Agencijom za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, za koju nije jasno izveden način izbora članova, predsjednika i direktora, kao i određenih nadležnosti i rokova za postupanje, a što pruža širok diskrecioni prostor za zloupotrebu ovlašćenja”, dodala je Kaluđerović.

Prema njenima riječima, nacrt donosi nepreciznosti i kontradiktornosti i u dijelu izbora članova Upravnog odbora, rektora i dekana na Univerzitetu Crne Gore (UCG).

“Istovremeno, uvodi se nedopušteni uticaj Ministarstva i ministra na autonomiju univerziteta i kroz određivanje uslova i načina realizacije dualnog modela visokog obrazovanja, jer se ovo planira regulisati propisima Ministarstva umjesto propisima ustanova koje sprovode ovu vrstu obrazovanja”, navela je Kaluđerović.

Ona je rekla da je ostao nejasan i nedorečen model studiranja što će u praksi izazvati konfuziju.

“Neusaglašeno je i pitanje zapošljavanja akademskog osoblja na neodređeno vrijeme jer nema norme ograničenja, što može negativno djelovati na ambiciju kadra za napredovanje u zvanje”, kazala je Kaluđerović.

Prema njenim riječima, diskriminatorno je postavljen i jedan od uslova za osnivanje i obavljanje djelatnosti ustanove, odnosno da ustanova mora imati obezbjeđeno akademsko osoblje izabrano u to zvanje po propisima Crne Gore, a što je problematično za deficitarna zanimanja.

“Ovo ograničava i svako potencijalno uvođenje nekog novog studijskog programa za koji Crna Gora nema spreman naučni kadar”, rekla je Kaluđerović.

Ni odredba o obaveznosti fiksnog broja akademskog osoblja za osnivanje ustanove, kako je navela Kaluđerović, nije realno postavljena i može biti neprimjenljiva i za velike ustanove kakav je UCG.

“Pritom, to nema uporišta u regionalnoj praksi, niti dijelu evropske, a neobjašnjivo je da se primjenjuje u Crnoj Gori koja ima već deficit kvalitetnih kadrova u akademskoj sferi i problem deficitarnih zanimanja”, kazala je Kaluđerović.

Ona je navela da nijesu predviđene ni antikorupcijiske mjere vezane za sukob interesa, na što, kakoje dodala, takođe, ukazuje ASK.

“Ni elementarno očekivanje da će Radna grupa, prije nego što nacrt ode na javnu raspravu, dati svoj konačan sud o tekstu zakona iza kojeg, po pravilu, autorski treba da stane nije uvaženo”, rekla je Kaluđerović.

Uz to, kako je navela, mnogo bitnih rješenja, oko kojih je postojala saglasnost u Radnoj grupi, nestalo je iz verzije nacrtnog teksta koji je dat na javnu raspravu.

Kaluđerović je poručila da CGO nema iluziju da se u postojećoj konstelaciji odnosa i aktuelnog stanja u visokom obrazovanju mogu usvojiti svi prijedlozi.

“Međutim, obaveza je resornog Ministarstva da obrazloži Radnoj grupi zašto neki prijedlog koji je unutar tog tijela dogovoren nije usvojen”, navela je ona.

Prema riječima Kaluđerović, demonstracija samovolje resornog Ministarstva kao predlagača, uz zabrinjavajuće propuste u tom tekstu, na čiji dio ukazuje CGO, nije kvalitativna promjena koju je Vlada obećavala.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније