Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

04. 01. 2022. 13:22   >>  13:23 3

KAŠĆELAN PORUČIO

Cetinje kroz vjekove bilo orijentir i svetionik Crnogorcima

Na proslavi Dana osnivanja Prijestonice gradonačelnik Aleksandar Kašćelan kazao je da je Cetinje kroz vjekove bilo orijentir i svetionik Crnogorcima u kom pravcu da se kreću, kako da sačuvaju sebe i druge od sebe, kojim načelima i moralnim kodovima da se povinuju, i što da ne oproste, nikada.

“Ovaj grad je simbol naše duhovnosti, preteča naše političke pismenosti i ogledalo političke kulture. Ono je mozaik najvrjednijih ljudskih vrlina koje ga čine tako posebnim i osobenim, muza je umjetnosti i vječna ispiracija. Cetinje je grad posljednjih boema, umjetnika i svih dobronamjernih putnika namjernika”, rekao je Kašćelan, prenosi Mediabiro.

U prijestonom Cetinju koje danas slavi 540 godina od osnivanja zametnule su, navodi Kašćelan, "sve naše pobjede i sva bremena koje je vrijeme, kao jedina konstanta", sudbinski dodijelilo tom posebnom mjestu.

Protekla godina politički turbulentna

Kašćelan je rekao da Prijestonica “već drugu godinu zaredom dočekuje u izuzetno teškoj i komplikovanoj epidemiološkoj situaciji. Navodi da je više stotina građana Cetinja inficirano koronavirusom, naglašavajući da su tokom godine zbog koronavirusa izgubljeni mnogi životi.

Prvi čovjek Cetinja podsjeća da je protekla godina i politički bila izuzetno turbulenta.

“Svjedočili smo dešavanjima koja su naš grad postavila u fokus domaće, regionalne i svjetske javnosti. Scene sa Cetinja obišle su svijet. Desio se još jedan Belveder”, rekao je Kašćelan i dodao:

“Nijesam vjerovao da će moja generacija doživjeti sudbinu naših đedova, da ćemo ponovo morati da se politički i građanski borimo za svoje ime, državu, jezik, zastavu. Nijesam vjerovao da se može desiti da dimne zavjese i suzavac zamijene cetinjske magle, da se mogu desiti gumeni meci u demokratskoj državi” kazao je on.

Ističe, , kako prenosi Mediabiro, da je ponosan zbog načina na koji je lokalna uprava sa građanima odreagovala na septembarska dešavanja, što su bili “na visini zadatka i u političkom i u ljudskom smislu”.

“Više od svega raduje me što je ustala demokratska, građanska, antifašistička i sekularna Crna Gora i još jednom snažno poručila da se odlučno protivi svakom obliku diskriminacije, kulturocidu i etnocidu”, kazao je Kašćelan i poručio da “moramo ostati društvo slobodnih građana koji su kadri da u svakoj situaciji jasno i javno, i bez osude, saopšte svoj stav o svim dešavanjima”.

Ne dozvoliti da se o Crnoj Gori odlučuje sa strane

Gradonačelnik Cetinja kaže da se ne smije biti pasivni posmatrač društvenih zbivanja i dozvoliti “da se o našim životima, državi, gradu odlučuje sa strane”.

“Vrijednosti demokratskog, građanskog i evropskog društva moraju nam biti ključne ideje vodilje, ako ne želimo da postanemo dio tuđe agende u kojoj nam je, sasvim sigurno, rezervisano mjesto za nestajanje”, naveo je Kašćelan.

Prvi čovjek Cetinja kaže da se pitanje opstanka crnogorske države, njenog naroda i kulture ne tiče se samo Cetinja u kojem se “najglasnije zbori o svemu, pa i ovoj izuzetno važnoj temi koja se tiče svih naroda koji konstituišu Crnu Goru”.

“Ovo nije i ne smije biti samo političko pitanje preko kojega se prelamaju različiti uskopartijski interesi, već je ono životno važno u polarizovanom crnogorskom društvu u kojem se sve agilnije razaraju sve civilizacijske vrijednosti”poručio je gradonačelnik Cetinja.

On naglašava da su građanski koncept države, jednakost, ravnopravnost, sloboda, pravda, samo neki od osnovnih postulata, koji se ne smiju izgubiti iz vida kada se planira budućnost Crne Gore, ali i Cetinja, kao prijestonog grada.

“Moramo ostati, kao što smo vazda bili, dostojni potomci slavnih predaka koji se nijesu povlačili pred nevoljom, već se hrabro i odlučno suočavali sa svim izazovima pred koje ih je život stavljao”, kazao je Kašćelan da proslavi Dana osnivanja Prijestonice.

Plaketa “Ivan Crnojević” Slobodanu - Puru Đuriću

Gradonačelnik Cetinja je saopštio da je plaketa „Ivan Crnojević“, koja nosi ime osnivača grada, dodijeljena istaknutom crnogorskom kulturnom stvaraocu, slikaru i bivšem gradonačelniku Cetinja Slobodanu - Puru Đuriću.

On je rekao da se u Đurićevim slikama i umjetničkom narativu prepoznaju “jedinstvene vizure cetinjske urbane specifičnosti”.

“Intezivni kolorit pejzaža sa njegovih slika uvodi nas u posve sentimentalni svijet njegovog rodnog krajolika, kojem je u toku višedecenijskog stvaralašva umjetničkim i društvenim angažmanom prilježno doprinosio”, kazao je Kašćelan.

Podsjetio je da je Đurić ukazom predsjednika SFRJ-a Josipa Broza Tita odlikovan Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom za zasluge i postignute uspjehe u radu od značaja za socijalističku izgradnju zemlje, i Ordenom Republike kojim ga je odlikovalo Predsjedništvo SFRJ za naročite zasluge na polju javne djelatnosti kojom se doprinosi opštem napretku zemlje kao gradonačelnik Cetinja.

Rekao je da je kao Cetinjanin i gradonačelnik ponosan što je u prilici da uruči Povelju „Ivan Crnojević“ vrsnom intelektualcu, umjetniku i društveno-političkom radniku Slobodanu - Puru Đuriću koji je “svojim životnim djelom i kičicom ponosno doprinosio međunarodnoj prepoznatljivosti i ugledu Cetinja i države Crne Gore”.

Pozdravljajući prisutne, ovogodišnji dobitnik Povelje „Ivan Crnojević“ Slobodan - Puro Đurić, iskazao je izuzetno zadovoljstvo.

“I do sada sam dobijao nagrade, ali kada dobijete nagradu od grada u kojem ste rođe, e to je namilija nagrada. Ovo mi pričinajava veliko zadovoljstvo i satisfakciju, hvala vam. Živjelo Cetinje i živjela Crna Gore”, kazao je on.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније