Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ R.B. ]

15. 01. 2022. 20:05   >>  20:06 1

ŽENSKI KLUB

"Političarke i novinarke najčešća meta seksističkih napada"

Svakodnevni seksistički napadi upućeni ženama na javnim funkcijama moraju se zaustaviti, ocijenjeno je iz Ženskog kluba Skupštine, navodeći da postoji bojazan da ono što se svakodnevno događa u javnoj sferi bude prihvaćeno kao normalno.

Kako se navodi, Ženski klub je vrlo zabrinut dozom kontaminacije javnog prostora sa seksističkim, mizoginim i vrlo lascivnim izjavama upućenim ženama na javnim funkcijama, a, kako su kazali, najčešća meta su političarke i novinarke.

Prema riječima kopredsjednica Ženskog kluba, Branke Bošnjak i Vesne Pavićević, društvene mreže su teren na kojima bukti taj način nedopustive komunikacije.

“Nažalost, svjedoci smo da ni pojedini javni i stranački funkcioneri, i navodno ugledni biznismeni, nijesu imuni na ovakav način izražavanja, i olako potežu za njim”, kaže se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, kada je ta vrsta napada na žene u pitanju, “izgleda da se brišu sve ideološke razlike”.

Bošnjak i Pavićević podsjećaju da je nedavno zabilježen neprimjeren seksistički komentar Stare garde Liberalnog saveza prema poslanici Aleksandri Vuković, zatim “bestidna izjava” portparola Socijaldemokrata, Nikole Zirojevića, upućene ministarki Vesni Bratić.

“Pa nedavno vrlo lascivan komentar člana Vladine Nacionalne komisije za UNESCO, Jovana Markuša, upućenog poslanici Draginji Vuksanović Stanković, pa do ultra-desničara (Vojislava) Šešelja i njegovih bezprizornih kvalifikacija na račun Cetinjanki i Vuksanović Stanković”, dodaje se u saopštenju.

Kompletan ideološki spektar, kako su navele Bošnjak i Pavićević, jedinstven je kad treba poniziti ženu i “svi oni na to gledaju kao na potpuno prirodnu stvar”.

“Nevjerovatno je kako je muškarcima prirodno da se na ženu gleda kao na objekat. U njihovim očima žene su prvenstveno tijelo i izgled, i uvijek je tu neka neprimjerena aluzija na taj račun”, navodi se u saopštenju.

Bošnjak i Pavižević su kazale da nažalost, uprkos porastu broja žena na visokim mjestima u crnogorskoj politici, nerijetko se umjesto polemike sa njihovim, najčešće vrlo jasnim stavovima, posegne za komentarisanjem njihovog izgleda i njihovog načina izražavanja, temperamenta, njihove pojavnosti.

“Ono što posebno zabrinjava je visok stepen tolerancije prema ovim sve učestalijim pojavama, onih čija je dužnost da to osude, a mislim na sami državni vrh i na naše kolege političare i medije”, kazale su Bošnjak i Pavićević.

Prema njihovim riječima, tu je izražena selektivnost.

“Može za Draginju sve, a ne može za Vesnu, ili obrnuto, zavisno koji je medij u pitanju i zavisno iz kog političkog tabora se potiče”, kaže se u saopštenju.

Zato, kako su kazale, Ženski klub upozorava da je krajnje vrijeme za promjenu u načinu komunikacije u javnom prostoru.

“Jer postoji bojazan da ono što nam se svakodnevno događa u javnoj sferi bude prihvaćeno kao normalno, da se sve to tretira kao sitnica, da oguglamo i da se naviknemo na to”, navodi se u saopštenju.

Bošnjak i Pavićević su kazale da kad se prebroje saopštenja Ženskog kluba povodom takvih ispada, vidi se da je stanje alarmantno.

“Nažalost, vrlo zabrinjava nepodnošljiva lakoća sa kojom se daju ovakve izjave a i činjenica što oni koji ih daju se još i iščuđavaju reakcijama Ženskog kluba jer ne vide ništa sporno u njima”, kazale su one.

Očigledno je i to da se u Crnoj Gori, kako su kazale, u široj zajednici seksistički ispadi uglavnom pravdaju nekakvom mačističkom tradicijom u kojoj je ova vrsta vrijeđanja žena benigna muška zabava.

“Benigna kada se ne radi o njihovim majkama, ćerkama, suprugama ili sestrama”, dodaje se u saopštenju.

Bošnjak i Pavićević poručuju da takva kontaminacija javne scene mora hitno da se zaustavi, jer, kako ocjenjuju, sve granice su pređene.

“Još jednom apelujemo na institucije sistema da u okvirima svojih ingerencija reaguju i na sve nas u javnoj sferi da ne tolerišemo i javno osudimo ovakve ispade i da ne dozvolimo da nam ovakav diskurs postane normalna svakodnevica, a imajući u vidu trendove, prijeti nam baš to”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније