Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

17. 01. 2022. 19:00   >>  19:01

MUP REAGOVAO

"LGBT osobe u Centru za azilante nijesu bile izložene nasilju"

LGBT lica nijesu bila izložena psihičkom ni fizičkom nasilju, bilo od strane drugih stranaca koji borave u Centru, bilo od službenih lica, i Ministarstvo unutrašnjih poslova iskazuje punu otvorenost da se ovi navode provjere, u zakonom predviđenom postupku, saopštili su iz MUP-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova reagovalo je povodom saopštenja LGBT Forum Progres gdje su ukazali da su dobili još jednu u nizu pritužbi na rad Centra za tražioce azila u Spužu. Ovog puta, kako ističu u toj NVO, od lezbijskog para iz Rusije koji je tamo smješten već nekoliko mjeseci i u proceduri je dobijanja azila u Crnoj Gori. Naglasili su da par trpi psihičko, a nerijetko i fzičko nasilje od osoblja i drugih stanovnika Centra.

"Svi stranci koji borave u Centru za prihvat u Spužu imaju isti tretman, a posebno se vodi računa o ranjivim kategorijama i svima je omogućeno uživanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, uz uvažavanje specifičnih potreba stranaca i vođenje računa o ličnim karakteristikama stranaca", tvrde iz MUP-a.

Podsjećaju da Ministarstvo unutrašnjih poslova ima ključnu ulogu u sveobuhvatnom odgovoru sistema i ulogu u postupku za ostvarivanje smještaja stranaca koji traže međunarodnu zaštitu.

Zakon o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, koji se primjenjuje od 1. januara 2018. godine, jedan je od prvih zakona koji u potpunosti implementira evropske standarde iz oblasti azila.

Strancima koji traže međunarodnu zaštitu se u Centru za prihvat obezbjeđuje, pored odgovarajućeg smještaja (posebno za muškarce, žene, porodice), i ishrana, pravna pomoć, zdravstvena zaštita, psihološka i informativna pomoć, pomoć u odjeći i obući, higijenska sredstva, kao i okupaciona terapija kroz organizovanje različitih radionica.

"Naročito se, bez ikakve diskriminacije, vodi računa o ranjivim grupama, pri čemu se obezbjeđuje poštovanje prava na privatnost, dostojanstvo i sigurnost. Crna Gora, kao kandidat za članstvo u EU, težeći da se legitimiše kao društvo evropskih vrijednosti, pokazala je snažnu posvećenost prema potrebama ugroženih lica, pružajući im sigurno utočište, poštujući ljudska prava i primjenjujući evropske standarde, što je prepoznato i u posljednjem Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori", zaključuju iz MUP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније