Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

25. 01. 2022. 19:11 >> 19:13

UPRAVA ZA ŠUME

Osujećen novi pokušaj bespravne sječe šuma u Beranama

Uprava za šume ostaje istrajna u borbi protiv organizovanih bespravnih sječa u GJ "Jalovica" u Beranama, koje su već sinoć nastavljene od, kako su kazali, sada već ustaljenih i organizovanih grupa koje očigledno ne prezaju od kazne i zakona. Iz Uprave su apelovali na sve povezane državne institucije, da u ovim slučajevima promptno djeluju, kako bi se zaštitili resursi države, ali i zaposleni u ovoj ustanovi.

Kako navode u saopštenju, u ponedeljak veče, 24. januara 2022. godine, oko 18 časova, beranski čuvari šuma su u mjestu Griže, na putnom pravcu Lubnice-Jelovica, obilazeći teren naišli na tri izvučena čamova stabla i vidjeli tragove kamiona koji se tu okrenuo i otišao u šumu.

"Prema riječima čuvara, primjetili su da se asfaltnim putem kreću manja auta sa jakim svijetlima, što je na osnovu dosadašnjeg iskustva navelo na sumnju da je najvjerovatnije riječ o 'izvidnici' šumokradica. Kako su fizički i verbalni napadi u ovakvim situacijama nažalost česti, zbog bezbjednosti naših čuvara šuma, šefica PJ Berane je pozvala policiju, koja je odmah po pozivu izašla na lice mjesta, kako bi se izvršila kontrola i provjerilo činjenično stanje na terenu. U tom trenutku naši šumari su primjetili kamion, koji se kretao šumskim putem i koji je vukao bespravno posječena stabla, a nakon što su primjetili policiju, šumokradice su iskočile iz kamiona i pobjegli u šumu. Za kamion su bila zakačena ukupno četiri čamova stabla, čime su se primarne sumnje naših službenika o bespravnim aktivnostima potvrdile", navodi se u saopštenju uprave.

Kako dodaju, na lice mjesta, odmah po prijavi, izašli su i inspektor CB Berane sa tehničarem kriminalistike, koji su uzeli otiske, fotografisali kamion i izvršili druge radnje iz svoje nadležnosti, a o svim dešavanjima upoznato je i tužilaštvo.

"Već danas, naši čuvari šuma su otišli na teren, gdje će izvršiti detaljan premjer panjeva i utvrditi posječenu drvnu masu i pričinjenu štetu", navodi se u saopštenju.

VD direktora Uprave za šume Srđan Pejović rekao je da očekuje da se ovom problemu pristupi veoma ozbiljno, uz proaktivnu ulogu svih relevantnih institucija, jer je i više nego očigledno da je riječ o organizovanim grupama šumokradica, koje nastoje da se na štetu države i državnih šuma bogate kroz bespravne sječe.

"Naši čuvari treba da budu primjer, ali i apel nadležnim institucijama da u ovakvim slučajevima promptno reaguju, a odgovorne i organizovane pojedince i grupe u što hitnijem roku procesuiraju i strogo sankcionišu, kako bismo zajedničkim djelovanjem stali na kraj ovim kriminalnim radnjama", naglasio je Pejović.

Prema informacijama iz PJ Berane, ono što je posebno simptomatično jeste da je broj pilana u beranskoj opštini naglo porastao, a da se samo u posljednje dvije godine otvorilo još pet novih.

Uporedo sa otvaranjem „novih“ pilana povećavao se i broj bespravnih sječa, ali isto tako i broj kako verbalnih tako i fizičkih napada kako na službenike Uprave za šume, tako i na inspektora šumarstva, koji je do sada više puta verbalno, a i fizički bio napadnut od strane vlasnika pilana. Ti slučajevi su procesuirani i nalaze se kod nadležnog suda.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније