Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marija Radulović, TVCG

28. 01. 2022. 20:10   >>  20:13

TRIBINA

Višegodišnje ćutanje sa UCG degradiralo društvo

Ćutanje po službenoj dužnosti bila je odlika Univerziteta posljednjih godina, poručeno je s tribine "Univerzitet između nauke, etike i politike". To je, kažu profesori, degradiralo društvo, na šta je Univerzitet imao moralnu obavezu da reaguje.

Ćutanje profesora na sva dešavanja u društvu nedopustivo je, ocjenjuje profesorica UCG i potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak.

"Iritantno je što smo imali ćutanje i klimanje glavom, što bih rekla po službenoj dužnosti, i prihvatite da budete idiot. Ćutite i podržavate nešto za što lično smatrate da je pogrešno. Ćutanje, ili to poznato netalasanje, je dovelo do degradacije", kazala je Bošnjak.

Da kritičko mišljenje može skupo da košta na UCG, osjetila je profesorica Tatjana Bečanović. Kako je istakla, to mnogo košta.

"Veoma je udobno da sve te godine turbilencije, terora, provedete mirno, a to je tako što ćete gledati svoja posla", kazala je Bečanović.

Pored toga što se ćutalo, UCG je bio i najzatvorenija institucija.

Bošnjak naglašava da je Univerzitet zadnjih godina bio kao policijska ispostava.

"Ne postoji Univerzitet koji je bio hermetičnije zatvoren. Ja ne bih rekla da oni koji su ga zatvorili su se bavili naukom, naprotiv, oni su se bavili terorom, krađom, oni su pljačkali ovaj univerzitet", kazala je Bečanović.

A etike više nema u smislu moralnosti, kaže profesor Filip Ivanović, koji dodaje da se sve svelo na formu a ne na suštinu.

"Nama je bitno da nam studenti ne prepisuju, da nam doktoranti nijesu plagirali radove, a šta piše u tim radovima, koje su vrijednosti koje ti radovi promovišu, to više nikoga ne interesuje", kazao je Ivanović.

Da UCG ima moralnu obavezu da ukazuje na ono što nije dobro, zaključak je prve tribine. Najavljeno je da će se organizovati jednom mjesečno o aktualnim temama od važnosti za društvo.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније