Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

TVCG

27. 04. 2022. 16:11 >> 16:13

DIPLOMATE U BIJELOM POLJU

Izbjeglicama potrebno školovanje, medicinska zaštita, posao

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, otpravnica poslova u ambasadi Ukrajine Natalija Fijalka i predstavnik UNHCR-a Žan Iv Bušardi, s predstavnicima Opštine Bijelo Polje, posjetili su izbjeglice iz Ukrajine koje borave u hotelu "Bijela rada". Razgovarali su o problemima s kojim se suočavaju i obećali veću pomoć i saradnju svih institucija.

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, otpravnica poslova u ambasadi Ukrajine Natalija Fijalka i predstavnik UNHCR-a Žan Iv Bušardi s predstavnicima Opštine Bijelo Polje, posjetili su izbjeglice iz Ukrajine koje borave u tom gradu. Razgovarali su o problemima s kojim se suočavaju i obećali veću pomoć i saradnju svih institucija.

Fijalka je kazala da Ukrajinci dolaze stalno u Crnu Goru, njihov broj se povećava, ali za sada ne očekuju trend rasta. 

"Pokušavamo da omogućimo što bolje uslove svim izbjeglicama koji su u Crnoj Gori, ne samo onima koji su u Bijelom Polju", kazala je Fijalka.

Ambasadorka Rajzing Rajnke je istakla da su postoje neki problemi koje rješavaju u hodu.

"Apelovala bih na Vladu Crne Gore da dodatno pruži pomoć izbjeglicama iz Ukrajine, da im se omogući pristup školama, medicinska pomoć i da se putem mehanizma privremene zaštite omogući i da nađu posao", kazala je Rajzing Rajnke.

Sistem privremene zaštite je veoma važan, kazao je Iv Bušardi.

"On im omogućava da pohađaju škole, zdravstvenu zaštitu i mogućnost zaposlenja", kazao je on.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović je kazao da je očekivao više pomoći od Vlade.

"Da se konkretno uključi u zdravstvenu zaštitu, edukaciju, finansijski, jer mi rješavamo njihove probleme, oni ne mogu da čekaju administrativna rješenja. Njima treba hrana, odjeća, školovanje, medicinska zaštita, a to je sve obezbijedila do sada Opština Bijelo Polje", kazao je Smolović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније