Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Nataša Mitrović, TVCG

18. 05. 2022. 20:15 >> 20:13

RADOVIĆ I ĐURNIĆ OCIJENILI

Non-pejper pozitivniji od prošlog, pomak u borbi protiv korupcije

Pravni okvir za nezavisnost pravosuđa u Crnoj Gori uglavnom postoji, ali je i dalje podložan političkom miješanju, pa bi trebalo jačati nezavisnost Tužilačkog i Sudskog savjeta navodi se, između ostalog, u posljednjem neformalnom dokumentu Evropske komisije o stanju u poglavljima 23 i 24 za Crnu Goru. Novi neformalni dokument načelno je pozitivan u odnosu na ranije koje smo dobijali, objektivan i precizan, smatraju sagovornici TVCG iz civilnog sektora, Milan Radović i Ana Đurnić.

Pravni okvir za nezavisnost pravosuđa uglavnom postoji, ali je ono i dalje podložno političkom miješanju, navodi se u novom neformalnom dokumentu Evropske komisije o stanju u poglavljima 23 i 24 za Crnu Goru u koji smo imali uvid. Takva ocjena ne iznenađuje, kaže Milan Radović iz Građanske alijanse.

"Ja bih rekao da je izvještaj precizan, bavi se konkretnim slučajevima i objaktivan. Ukazuje se na politički uticaj prilikom izbora čelnih ljudi u Tužilačkom i Sudskom savjetu i to moramo da nastavimo da unapređujemo i dovedemo do kraja, da pravosuđe radi nezavisno", kazao je Radović.

Pohvaljeno je povećanje broja presuda u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, broj uhapšenih članova kriminalnih grupa i rekord u zapljeni droge. Međutim, ostaje problem u vezi s izborom vrhovnog tužioca, članova Sudskog savjeta i troje sudija Ustavnog suda za šta je potrebna parlamentarna većina, dvotrećinska, odnosno tropetinska.

"Sve gdje je pomak Evropska komisija je pohvalila, ali i apostrofirala tamo gdje je stagnacija, prije svega mislim na Agenciju za sprječavanje korupcije, budući da su ponovljene preporuke da se još mora raditi na pitanju selektivnog pristupa tog tijela, što je ocjena od njenog početka rada", kaže Ana Đurnić iz Institut alternativa.

Evropska komisija navodi i da je država još bez rezultata u procesuiranju ratnih zločina.

"Nemamo sankcije za ratne zločine, to se neće tolerisati i to mora biti prioritet novih pravosudnih vlasti u narednom periodu. Apostrofirane su brojne stvari koje nijesu ostvarene, tzv. track rekord na kome EK insistira. Mislim da je vrlo dobar dokument za upravljanje daljim aktivnostima i Vlade i drugih institucija u procesu EU integracija", smatra Radović.

Što se tiče slobode medija i slobode izražavanja, Komisija pohvaljuje promjene pravnog okvira, odnosno izmjene Krivičnog zakonika, kako bi se ojačala efikasna zaštita novinara. Konstatovan je napredak Javnog servisa koji je, navodi se, uveo raznovrsniju uređivačku politiku od imenovanja novog Savjeta i uprave.

"Sada je radu Javnog servisa potrebna društvena podrška kako bi se napredak nastavio u narednom periodu s jačim kapacitetima i izazovima koji predstoje u radu javnog servisa", kaže Radović.

Sve što je Evropska komisija navela, mapa je vlastima za buduće reforme, poručuju Đurnićeva i Radović.

Eventualna nadgornjavanja čije su zasluge za postignuto, nijesu potrebna, već s reformama treba intenzivnije nastaviti kako bi se, zaključuju, postigli rezultati koje Evropa očekuje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније