Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ A.M. ]

26. 05. 2022. 22:22   >>  22:30 4

NAJVIŠE ZAHTJEVA IZ RUSIJE

Za dvije i po godine ekonomsko državljanstvo tražile 934 osobe

U Crnoj Gori je u periodu od 1. januara 2019. do 14. maja ove godine usvojeno 409 zahtjeva za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, (126 za aplikante i 283 za članove njihovih porodica), tri zahtjeva su obustavljena (1 aplikant i 2 člana porodice), dok se 522 zahtjeva nalazi u proceduri (152 aplikanta i 370 članova porodice). Crnogorski pasoš ukupno su tražile 934 osobe. To je navedeno u Informaciji o realizaciji posebnog programa Vlade Crne Gore, poznatog kao ekonomsko državljanstvo. Dokument je objavljen danas na sajtu Vlade.

U pomenutom periodu Ministarstvu unutrašnjih poslova dostavljeno je ukupno 279 predloga za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, koji se odnosi na 279 aplikanata i 655 članova njihovih porodica, što ukupno čini broj od 934 lica.

U 2019. godini nije bilo podnijetih zahtjeva za sticanje crnogorskog državljanstva po osnovu posebnog programa, dok su u  2020. godini od strane predsjednika Vlade Crne Gore ovom ministarstvu dostavljena su 52 predloga (za 52 aplikanta i 115 članova njihovih porodica).

Usvojeno je 109 rješenja o sticanju crnogorskog državljanstva prijemom (37 za aplikante i 72 za članove njihovih porodica).

U 2021. godini od strane predsjednika Vlade Crne Gore ovom ministarstvu dostavljeno je 190 predloga ( za 190 aplikanta i 458 članova njihovih porodica).

Usvojeno je 260 rješenja o sticanju crnogorskog državljanstva prijemom (77 za aplikante i 183 za članove njihovih porodica). Obustavljena su tri zahtjeva.

Od 1.januara 2022. godine do 14.maja 2022. godine, od strane predsjednika Vlade Crne Gore ovom ministarstvu dostavljeno je 37 predloga (za 37 aplikanta i 82 članova njihovih porodica). Usvojeno je 40 rješenja o sticanju crnogorskog državljanstva prijemom (12 za aplikante i 28 za članove njihovih porodica).

Najviše zahtjeva za dobijanje državljanstva u ovom periodu došlo je iz Rusije. U informaciji se navodi stav ministra unutrašnjih poslova se o određenom broju zahtjeva iz Rusije neće donositi odluke dok se ne pribave mišljenja Agenta za ocjenu međunarodne podobnosti i Uprave policije-Sektora za finansijsko obavještajne poslove, imajući u vidu invaziju Rusije na Ukrajinu.

Jedan aplikant, državljanin Rusije, odbijen je jer je dostavljeno mišljenje da postoje smetnje iz razloga bezbjednosti Crne Gore za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom. 

Program poznat kao "zlatni pasoš", trebalo bi da bude okončan do kraja godine. To je izjavio premijer Crne Gore Dritan Abazović 19. maja tokom posjete Briselu, gdje je razgovarao sa ključnim evropskim zvaničnicima. Kako je saopštio, dodatno će biti kontrolisani zahtjevi građana Rusije i Bjelorusuje koji su ili će biti u proceduri.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније