Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Aleksandra Jovančević, TVCG ]

01. 06. 2022. 06:59 >> 07:48
3

RODITELJI U NEIZVJESNOSTI

Niko ne spominje dječji dodatak i naknade za novorođenčad

Oprečne informacije o stanju javnih finansija zbunjuju građane. Ni roditelji nijesu pošteđeni pa se pitaju hoće li besplatni udžbenici biti samo sjećanje i da li da računaju na dječije dodatke i naknade za novorođenčad. Jedini odgovor koji je dobila TVCG dolazi iz Ministarstva prosvjete, gdje kažu da će udžbenici i ove godine biti besplatni. Do ostalih informacija se ne može doći.

Majka dva školarca, Borka Raičković rado se sjeća prošlog septembra kada nije morala da brine o kupovini knjiga. Nada se da će iste sreće biti svi roditeljii ove godine.

"Dva đaka, pa knjige, pribor, 200 e kad hoćete da budete skromni, a prošle godine nema knjiga, samo pribor i 150 eura više u novčaniku", kazala je Borka Raičković.

Da roditelji i ovog avgusta neće morati da prave računicu kako do knjiga, vjeruju i u udruženju Roditelji.

"Bilo kakva izmjena neće biti prihvatljiva, jer se prvo dugo čekalo da do toga dođe, 10 godina ubjedjivali poslanike, da djeca imaju besplatne udžbenike i da to traje godinu i da neko kaže da to više neće biti", poručila je iz udruženja Roditelji Kristina Mihailović.

Važi sve od prošlog septembra, uvjerava ministar prosvjete Miomir Vojinović. Kapitalnim budžetom je kaže predviđeno više od dva i po miliona eura za udžbenike za osnovce.

"Da kažem danas je poslat dopis svim direktorima osnovnih škola da pripreme sve kako bi na vrijeme počela distribucija udženika, i važna informacija štampanje knjiga veću u toku", kazao je ministar prosvjete Miomir Vojinović.

A da li je u toku i priprema za isplatu dodatka za djecu do 18 godina, koja je obećana od septembra, iz Ministarstva rada i socijalnog staranja nijesmo uspjeli da saznamo. Objasnili su nam da su pretrpani poslom i da iščekuju sistematizaciju. Do tada bi valjda trebalo da se strpimo i ne postavljamo pitanja. Ukoliko se bude kasnilo ili kojim slučajem bude poništena ta odluka iz udruženja Roditelji poručuju.

"Teško da bi roditelji to prihvatili, bilo bi veliko nezadovoljstvo roditelja i jasnu poruku odbijanje da se takva odluka uopšte razmatra", naglasila je Mihailović.

Ni Borka ne prihvata opciju da dječjeg dodatka neće biti. Kao i većina roditelja, ona već računa na te pare.

"Makar da pokrije trening ili kurs, i baš se nadam tome, obećali su nam", kaže Borka.

Obećane su i naknade za novorođenčad od maja, pa ih tvrdi Mihailovićeva, sada niko ne pominje, niti se do informacije o tome može doći.

"Ova država ne može baš da dozvoli da se ponovi situacija sa naknadama za majke, da imamo neko vrijeme tu naknadu i da poslije nekog vremena kažemo da tog novca više nemamo", ističe Mihailović.

Da li će vlast sebi još jednom da dozvoli političku igru s građanima brzo ćemo otkriti. Septembar nije daleko.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније