Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M. [ Svetigora ]

13. 06. 2022. 12:23 >> 12:21
1

U STAROM GRADU BUDVA

Litijom obilježen praznik Sv. Trojice i slava crkve

Mitropolit crnogorsko - primorski Joanikije predvodio je sinoć litiju u Budvi, upriličenu u znak proslave velikog hrišćanskog praznika  Svete Trojice. Mitropolit Joanikije blagosiljao je sabrani narod, i poručio je da se hrišćanstvo ne propovijeda riječima, nego i djelima.

Čestitajući praznik, poželio je da on bude svima na radost, na blagoslov, na ukrepljenje vjere:

“Da ova radost prožme vaša srca, vaše misli, vaša djela! Mi smo slavu ovoga današnjega praznika pronijeli kroz grad Budvu, kao što smo to i naučili i uobičajili od ranije, da se pomolimo za ovaj grad i za sve one koji žive u njemu. Da okadimo i ulice, i domove, i porodice, cio narod, posebno djecu, da u slavu Božiju iziđemo i da svjedočimo našu svetu vjeru, kao što su Sveti apostoli izišli iz grada Jerusalima i pošli da propovjedaju Jevanđelje, tako smo i mi, ovom našom kratkom litijom, izobrazili njihovo djelo propovijedi Jevanđelja i obnovili naše zajedništvo”, kazao je mitropolit Joanikije.

On je vjernom narodu poručio da je snaga pravoslavlja u sabornosti i u vjeri. 

"Sila pravoslavlja je u vjeri, kada idemo za Hristom tada smo jaki, kada se ne oslanjamo na ovaj svijet, kada se ne vezujemo za prolazne stvari ovoga svijeta, kada se vezujemo za Hrista, tada živimo pravim životom – Hristovim životom. Svima na radost, na zdravlje, na spasenje i na mnoga i blaga ljeta”, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Nakon litije, u Starom gradu na prostoru između crkava, upriličena je svečana Trojčindanska akademija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније