Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marija Radulović, TVCG

17. 06. 2022. 06:55   >>  06:54 8

MJERE ZAKASNILE

Iako je hljeb jeftijini, razočaranje građana sve veće

Jeftiniji hljeb, a skuplje gorivo, to je svakodnevica svih nas. Analitičari poručuju da se s tom mjerom zakasnilo, jer su poslanci koji su juče izglasali izmjene zakona o PDV-u morali o tome da misle onda kada su cijene počele da rastu. Građani razočarani.

To što su narodni poslanici pritusnili taster i izglasali ukidanje poreza na hljeb, i što će značiti da ćemo veknu hljeba plaćati pet centi manje, građane je više naljutilo nego obradovalo.

Da su cijene otišle u nebo primjera je mnogo. Ne tako davno za pakovanje od 10 jaja davali smo 1,20, a danas košta i euro skuplje.

Problem je što se i sa punim novčanikom danas trguje gotovo duplo manje nego prošle godine.

"Kome znači pet centi na hljeb, to nikome ništa ne znači, neka smanje malo putovanja, vozne parkove, zapošljavanja strini, ujni, tetki na državni budžet i onda ćemo imati para da živimo normalno"

"Na ovoj skupoći nam to ništa ne znači ni 5 ni 10 centi, sprdaju se s narodom. Pet centi to nije normalno.
Samo neka kažu kolike su njihove plate i koliko košta njihov doručak kao nečija penzija

"Mizerija šta drugo da pričam za mizeriju, nek razmisle malo od čega živi ovaj narod, zato su plaćeni i zato smo ih izabrali. Tih pet centi nama ne znači, što se tiče hleba, ali bi mogli da vide cijene ostalih namirnica, brašna"

"Zalud su plate veće kad su nam cijene duplo veće nego što su bile, primjera je mnogo. Ne tako davno za pakovanje od 10 jaja davali smo 1,20 dok danas košta čak euro više"

Ipak svaka odluka koja se odnosi na bolji standard građana je dobra, ali je morala stići ranije, ocjenjuje ekonomski analitičar Miro Mulešković.

"Ovakva mjera je trebalo da se donese u aprilu kad smo osjetili da kreće kriza, kad smo osjetili da dolazi do velikog rasta cijena. Jeste dobra mjera, ali prema mom mišljenju malo zakasnjela mjera", kaže Mulešković.

No rastu cijena namirnica sve su prilike ne nazire se kraj. Naime, najava rasta cijene goriva od 18 centi brine prehrambene proizvođače, jer može izazvati novi talas poskupljenja.

Omer Vuković iz Udruženja malih prehrambenih proizvođača kaže da teško može Vlada nešto da uradi, jedino da pokuša da napravi robne rezerve za određene artikle.

"Drugačije ništa ne vidimo. Najviše bi Vlada mogla da uradi po pitanju turističke sezone, trebalo bi nova destinacija s obzirom da su otpali gosti iz Rusije i Ukrajine", kaže Vuković.

U cijeloj priči Vlada ne bi smjela zaboraviti one koje kriza najviše pogađa.

"Donosioci odluka moraju da više razmišljaju o socijalnim davanjima, socijalno ugroženima penzionerima i nezaposlenima, jer su to kategorije koje najviše trpe, jer oni nijesu dobili povećanje penzija nijesu dobili socijalnih davanja i oni najviše trpe rast cijena", kaže Mulešković.

A bez prevelikih očekivanja nema ni razočaranja, kaže ona stara, a u istom stilu je i poruka iz parlamenta:

"Građani Crne Gore biće hleba, 'oće li biti za ljekove, 'oće li za napredak Crne Gore. Neće građani Crne Gore", kaže poslanik Branko Radulović.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније