Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M.

27. 06. 2022. 11:36 >> 11:34

ODŽIĆ PORUČIO

Oformiti Direkciju za pomorce u MKI

U budućem periodu Vlada Crne Gore mora raditi na unapređenju položaja pomoraca, kako bi se na što bolji način osmislila razvojna politika u oblasti obuke i sertifikacije pomoraca, kako u unutrašnjoj tako i u međunarodnoj plovidbi, saopštio je član Predsjedništva SDP-a Petar Odžić.

"Unapređenje radnih, socijalnih, zdravstvenih uslova života pomoraca u našoj zemlji mora se izdići na veći nivo. Predstavnici pomoraca moraju aktivno sudjelovati u izradi zakonskih i podzakonskih akata iz njihove oblasti. Pomorci predstavljaju jako važnu kategoriju u ekonomskom i društvenom smislu za Crnu Goru. Nezvaničan broj registrovanih pomoraca u našoj zemlji je iznad 5.000, a procjene su da svake godine u našu privredu direktno „upumpaju“ oko 200 miliona eura. Zbog toga je potrebno napraviti i adekvatan registar pomoraca Crne Gore kako bi država ovaj izuzetno važan ljudski resurs podržala na najbolji mogući način", saoppštio je on.

Prema njegovim riječima, ovo su dovoljni razlozi da se pomorcima pristupi sa posebnom pažnjom.

"Usklađivanje našeg zakonodavstva sa potrebama pomoraca, ali i evropskim i međunarodnim konvencijama iz te oblasti za Crnu Goru moraju biti prioritet. Zbog toga je potrebno, kada se za to stvore uslovi, oformiti Direkciju za pomorce u sklopu direktorata za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu koje je sada u Ministarstvu kapitalnih investicija", smatra Odžić.

On pojašnjava da bi se ta Direkcija bavila isključivo rješavanjem problema pomoraca, i usklađivanjem zakona sa međunarodnom regulativom iz ove oblasti, što bi u mnogome olakšalo poboljšanju statusa pomoraca, ali i, kako kaže, unaprijedilo zakonske okvire u kojim posluju.

"Ukoliko se u skorom roku krene sa rješavanjem brojnih otvorenih pitanja kad su u pitanju pomorci - biće to najbolja čestitka povodom 25 juna, Međunarodnog Dana pomoraca, uz želju da naredni praznik dočekaju uz puno bolje uslove u matičnoj zemlji", kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније