Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

28. 06. 2022. 08:12   >>  08:10

NOVOVIĆ

Studenti Filozofskog od septembra u obnovljenoj zgradi

Dekanica Filozofskog faulteta u Nikšiću Tatjana Novović najavila je da će novu nastavnu godinu na tom fakultetu studenti dočekati u obnovljenoj zgradi u čije renoviranje će biti uloženo više od 260.000 eura. Kako je naglasila gostujući u Jutarnjem programu TVCG radovi su u toku, a u planu je, prije svega, sanacija krova koji je prokišnjavao, zatim uređenje elektro instalacija, mašinskih postrojenja, hidroizolacije, fasade.

"Mi ove godine 17. oktobra obilježavamo 75 godina postojanja. Zgrada nije toliko stara, bilo je ulaganja, ali već je sada bila potrebna rekonstrukcija. Organizacionih jedinica je više i sve imaju svoje potrebe. Biće uloženo 262.000 eura, a očekujemo da radovi budu gotovi do kraja ljeta i da čekamo akademsku godinu u novom ruhu", naglasila je Novović.

Pomenula je i da se radi na uređenju dvorišta i proširivanju odnosno savljanju ograde na jednom dijelu koji je nije imao.

"I to će biti riješeno i teren poravnan i to je neka investicija od 15.000 eura, a u tom dijelu pomogla je Opština Nikšić sa mehanizacijim da taj treren privredmo namjeni i da donekle pripremimo i za gradnju Filiološkog fakulteta koji je planiran u sklopi istog dvorišta. A trenutno su obje organizacione jedinice i Filozofski i Filološki smještene u jednoj zgradi", kazala je Novović.

Najavila je upis početkom jula, planirano je mjesta za 290 studenata na devet programa. Kako je kazala, najveće interesovanje je za učitelje, predškolsko vaspitanje, psihologiju, pedagogiju, pa ostalo.

"I ove godine imamo elektronski upis što je olakšavajuća okolnost, a zainteresovani kandidati mogu da prate i rang liste i svoje pozicije na njima, pa da blagovremeno reaguju i prebace se na one smjerove koje su u sferi njihovog interesovanja i da još u prvom roku riješe upis", napominje dekanica.

Ističe da Fakultet ima dobru saradnju sa visokoškolskim ustanovama u regionu, a Erasmus program je samo jedan od načina povezivanja. Trenutno se realizuje jedan program na smjeru geografije, čiji je koordinator Sveučelište u Zagrebu, zatim bilateralne projekte sa Slovenijom na programima sociologije, istorije i niz sporazuma sa univeritetima u regionu u Zagrebu, Beogradu, Osjeku.

Naglasila je i da vode računa i o praski i do 5 odsto je opredijeljeno za taj dio, svaki program na svoj način modeluje taj dio rada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније