Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 06. 2022. 14:31   >>  14:29

PETICIJA SD-A U BIJELOM POLJU

Traže smanjenje cijena peleta i ogrijevnog drveta

Socijaldemokrate (SD) Bijelog Polja organizovale su potpisivanje peticije u tom gradu u cilju smanjenja cijena peleta i ogrijevnog drveta, te zabranu njihovog izvoza.

U toku je prikupljanje potpisa za smanjenje cijene peleta i drva za ogrijev, te obezbjeđivanje subvencije od Vlade Crne Gore pri njihovoj kupovini, kao i zabranu izvoza peleta i drva.

U protekla tri dana peticiju je potpisalo više od 700 građana.

"Skok cijena peleta i drva za ogrijev je u odnosu na minulu godinu, sto odsto, tako da je sada tona peleta 300 eura u odnosu na lanjskih 150. Slična je situacija i sa drvima što je neizdrživo sa stanovišta većine građana na sjeveru koji u prosjeku imaju veoma niska primanja", saopštio je Radiju Crne Gore Ismar Ćorović jedan od pokretača inicijative.

Kako je kazao, mnogi na sjeveru Crne Gore su korisnici programa Energy Wood koji je pokrenula Vlada i koji je podrazumijevao nabavku kotlova na pelet, gdje država subvencioniše kamate na kredite kod komercijalnih banaka, a sve zarad smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Ćorović smatra da je krajnje vrijeme da se, u cilju zaštite građana, zabrani izvoz pomenutih sirovina bar dok domaće stanovništvo ne podmiri svoje potrebe. U prilog toj inicijativi naš sagovornik navodi podatak da na Zapadnom Balkanu za godinu dana od zagađenosti vazduha umre 30.000 ljudi, pri tom podsjeća da je u decembru minule godine Bijelo Polje bilo najzagađeniji grad u Crnoj Gori.

On je dodao da su odluku o zabrani već donijele susjedne zemlje i to Bosna i Hercegovina početkom juna i ta odluka važi 90 dana, dok je Vlada Srbije krajem maja zabranila izvoz.

"Mnogi će biti prinuđeni da se griju na ugalj po cijeni od 115 eura sa prevozom po toni, što znači veće zagađenje vazduha u zimskom periodu", tvrdi Ćorović.

Rješenje je, kako smatra, subvencija Vlade proizvođačima da smanje cijenu peleta i drva za građane Crne Gore, kao i zabrana izvoza.

"Sredstva za subvenciju se mogu i moraju obezbijediti da cijena peleta u zagađenim opštinama na sjeveru Crne Gore ne prelazi cijenu od 200 eura po toni", rekao je Ćorović.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније