Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Marko Terzić [ TVCG ]

17. 07. 2022. 07:09   >>  18:05 2

NA AUTO-PUTU

Za dva dana prokuvalo 40 auta, neophodna redovna kontrola

Nove cijene goriva obradovaće vozače. Posebno one koji imaju u planu putovanje. No, prije realizacije takvih zamisli neophodno je dobro se pripremiti. Tim prije što se na putu mogu dogoditi brojne nepredviđene okolnosti. Tako su se na primjer za prva dva dana vožnje po auto-putu "Princeza Ksenija" zapalila četiri vozila, dok je čak 40 prokuvalo. Stručnjaci napominju da je neophodno da redovno kontrolišemo vozila, ali i da imamo u vidu karakteristike puta.

Ovim putem je za tri dana, prošlo nekoliko desetina hiljada vozila. Nijesu izdržala četiri, koja su se zapalila.

"Naše ekipe kad su došle na lice mjesta, na sva četiri požara da kažem, zatekle su požar u prostoru gdje se nalazi motor vozila tj. u prednjem dijelu vozila. Lokacija sve četiri požara su se dešavala od petlje Pelev brijeg do rampi na Mateševu, to su bili pežo, reno i cistroen", kazao je Miloš Marković šef Službe zaštite i spašavanja na auto-putu.

Oni koji su imali više sreće, doživjeli su na auto-putu da im vozilo, narodski rečeno, prokuva. Iz Monteputa kažu da je za dva dana to bio slučaj kod 40 automobila.

"Sama brzina koja se postiže na auto-putu ona je veliko opterećenje jer otpor vazduha je znatno veliki, znatno visi naročito preko 80, a i na brzinu od 120 ili 130 kilometara na čas ako izbacite ruku, dolazi do loma ruke. Sve su to opterećenja koje vozilo trpi, u jednom trenutku ne moze da izdrži", kazao je Mirko Đurović vještak saobraćajne struke.

A naši četvorotočkaši često teže izdržavaju izazove na putu zbog starosti. U zemljama Evropske unije voze gotovo deceniju mlađe automobile nego kod nas, kažu iz Alfa centra.

"U Crnoj Gori se vozi negdje oko 256 hiljada vozila, odnosno registrovano je 256 hiljada vozila čija je prosječna starost 15,5 godina. Prema podacima ministarstva, najstarija vozila se voze u Petnjici, Andrijevici i Šavniku gdje je prosječna starost oko 20 godina", istakao je Miloš Perović iz NVO Alfa centar.

Zato je neophodna detaljnija provjera automobila i to ne samo starijih. U suprotnom, automehamičari će imati pune ruke posla.

"Imamo tu jedan auto ispred servisa koji je prešao 70 hiljada kilometara, ljudi su otišli na auto-put, došli su u petom stepenu prenosa ili šestom pod nekim većim gasom taj auto je sigurno duže vremena začepljen unutra u tom sistemu i normalno, desio se kvar motora, motor je crkao i više nije za upotrebu", ističe automehaničar Petar Banićević.

Osim o ispravnosti auta, prilikom kretanja na put moramo, kako napominju stručnjaci, znati i karakteristike saobraćajnice. Dionica od Smokovca do Mateševa je prilično zahtjevna.

"Tokom svih 42 kilometra svoje dužine gdje se negdje od Podgorice gdje je nadmorska visina 60 dolazi do 1100 metara nadmorske visine u jednom dijelu autoputa", ističe Perović.

Vozači na auto-putu moraju biti oprezni i zbog neuobičajenih ponašanja za volanom.

O tome svjedoče iz Monteputa, iz kojeg ističu da su zabilježili, između ostalog, korišćenje zaustavnih traka radi fotografisanja pa čak i vožnju u kontra smjeru.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније