Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Marko Terzić, TVCG ]

31. 07. 2022. 07:43 >> 07:41

UKIDANJE DIREKTORATA

Korak nazad u zaštiti prava OSI

Osobe s invaliditetom u Crnoj Gori žive sa mnogim poteškoćama, barijerama, diskriminacijom. Ukidanje Direktorata za zaštitu i jednakost osoba s invaliditetom, mnogi vide kao korak unazad u zaštiti njihovih prava. Iz resornog Ministarstva kažu da do toga neće doći.

Anđela Dragović, osoba oštećenog vida, diskriminaciju, kaže, svakodnevno proživljava.

"Kako kroz samostalno kretanje, upravo zbog pomenutih fizičkih nepristupačnosti, tako i diskriminacija u pogledu obrazovanja, zapošljavanja i kulture", navodi Anđela.

Kroz sve to prolazi više od 20 godina. I nije jedina osoba sa invaliditetom čiji položaj, mora biti unaprijeđen. Pitanje je, kako? Vlada je ukinula Direktorat za zaštitu i jednakost osoba sa invaliditetom, zbog čega negoduju u Savezu slijepih.

"Mislim da je to nešto što nije pozitivno nije obećavajuće i vjerujem da će se ta odluka još razmotriti i da ce argumenti koji postoje protiv ukidanja iste uticati da se to promjeni", kaže Anđela.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava su nam saopštili da će se zaštitom osoba s invaliditetom sada baviti Direktorat za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda te da su ti poslovi pozicionirani kako navode, novim pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji. Ipak, i taj akt, sporan je Savezu slijepih.

"Nemamo čak ni jedno slovo o osobama sa invaliditetom a sa druge strane paradoksalno je da na istoj sjednici usvaamo finalni tekst strategiju o zaštiti od diskriminacije i promociji jednakosti lica sa invaliditetom ko će se tom strateigjom baviti", ističe Katarina Bigović-Kulić iz Saveza slijepih.

Dok iz Ministarstva navode da će to činiti novi Direktorat, Bigović Kulić interesuje, ko će se pobrinuti za to da Savjet za prava osoba s invaliditetom, konačno profunkcioniše.

"Imamo konačno listu članova međutim još uvijek nismo došli do konstitucije, odnosno nismo imali prvu konsititutivnu sjednicu tog Savjeta. Imamo dosta pitanja na koja nažalost još ne dobijamo dogovor kad su u pitanju prava osoba s invaliditetom i unapređenje njihovih prava", kaže Bigović Kulić.

S druge strane, iz Ministarstva ističu da je formiranje tog Savjeta u toku. Kažu da će nastaviti da sprovode preuzete obaveze koje se odnose između ostalog, na nacionalnu strategiju i konvenciju UN-a za prava osoba s invaliditetom.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније