Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

03. 08. 2022. 07:40   >>  07:38 1

GLOBALNI PROBLEM

Još teško do ljekova za pacijente sa majmunskim boginjama

Lijek je dostupan za pacijente sa majmunskim boginjama koji ih imaju ili su u opasnosti da budu zaraženi, ali ljekari ističu da se mnogi širom svijeta i dalje suočavaju sa izazovima da ga dobiju. Američka uprava za hranu i ljekove nije odobrila lijek poznat kao Tpokk, namijenjen posebno za upotrebu protiv ovih boginja, ali ga je uprkos tome moguće naći u SAD.

Inače, Tpokk je 2018. godine odobrila američka uprava kao lijek za liječenje malih boginja, virusa iz iste porodice kao i majmunske boginje. Tpokk je odobren u Evropskoj uniji za liječenje malih boginja. Može se uzimati intravenozno ili češće kao oralna pilula.

No, Tpokk se i dalje smatra eksperimentalnim kada je u pitanju liječenje majmunskih boginja jer nema pouzdanih podataka koji bi dokazali njegovu efikasnost protiv ove bolesti kod ljudi, piše Sky news.  

Kako tekuća epidemija povećava potražnju za ovim lijekom, američke i evropske agencije su nedavno ublažile neke od administrativnih zahtjeva sa kojima se zdravstveni radnici suočavaju kada traže pristup.

Međutim, ljekari širom Velike Britanije, recimo, sugerišu da ostaju značajne barijere, zbog čega neki pacijenti čekaju danima na pošiljke ili dugo putuju da pronađu medicinske centre koji uopšte mogu da obezbijede proizvod.

Laboratorija Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore je detektovala, a u saradnji sa Institutom za virosologiju, vakcine i serume „Torlak“ i potvrdila prvi slučaj obolijevanja od majmunskih boginja, saopšteno je 31.jula iz IJZ-a. Crna Gora se tako pridružila spisku od 79 država kod kojih je registrovano ovo oboljenje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније