Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

07. 08. 2022. 12:01 >> 12:02
1

MENADŽMENT REAGOVAO

Vukovića demantuje osnovna onlajn pretraga, RTCG transparentan

Otvorena komunikacija sa predstavnicima civilnog društva jedan je od temeljnih prioriteta nove uprave, i samim tim - osnov reformi koje su započele 2021, godine, saopštio je Menadžment Radio i Televizije Crne Gore (RTCG

Iz Uprave Javnog servisa kažu da su tokom prethodne godine u više navrata demonstrirali otvorenost prema konsturktivnim kritikama, te "spremnost da uočene propuste prihvatimo i pokrenemo njihovo ispravljanje".

"To je suština Javnog servisa kakvog ga shvatamo i odgovornost prema građanima u čijem interesu djelujemo. Takođe, smatramo da time dajemo doprinos konstruktivnim javnim polemikama, tokom kojih se suočavaju različita mišljenja, vježbanju zdravog javnog dijaloga i stvaranju novih vrijednosti za crnogorsko društvo", navodi se u reagovanju.

U odgovoru na navode Media centra, koji je juče saopštio kako suština uspjeha RTCG-a nije gledanost, već povjerenje građana, iz uprave Javnog servisa kažu kako "saopštenje Dragoljuba Vukovića i njegovog Media centra obiluje netačnim i pogrešnim činjenicama".

"Što se tiče njegovih tvrdnji da je metodologija sabiranja podataka gledanosti različitih kanala Javnog servisa – 'besmislena' i 'gruba manipulacija', uputili bi ga na kolege iz Evropske radiodifuzne unije (European Broadcasting Union - EBU), kao krovne evropske mreže javnih servisa, koji upravo koriste takvu metodologiju prilikom mjerenja gledanosti TV kanala na nacionalnom nivou. Otvorenost prema konstruktivnom dijalogu, saradnja sa međunarodnim institucijama i primjena evropskih standarda predstavljaju granične vrijednosti okvira unutar kojeg djeluje nova uprava RTCG. Nemamo namjeru da se vraćamo unazad u lokalne neozbiljne rasprave o partijskim i klanovskim interesima, koji su kolektivno ugroženi ovim promjenama", istakli su iz Menadžmenta RTCG-a.

Podsjećaju kako "Vuković i njegov Media centar dalje tvrde da Javni servis krije podatke o povjerenju građana, koji predstavljaju osnovno mjerilo kvaliteta rada RTCG".

"Slažemo se oko važnosti tih podataka, i istovremeno obavještavamo gospodina Dragoljuba Vukovića i njegov Media centar da su podaci o povjerenju građana u Javni servis predstavljeni javnosti u sklopu izvještaja o snazi brenda RTCG, zajedno sa misijom OEBS u Crnoj Gori početkom jula 2022. Istraživanje je dostupno i na portalu RTCG i sajtu misije OEBS, i zaista je neprijatno da moramo poštovanog gospodina Vukovića demantovati po pitanju stvari koje je izuzetno lako provjeriti osnovnim onlajn pretragama. Tim prije što ti podaci o povjerenju građana u Javni servis potvrđuju trend sasvim suprotan od onog koji on 'pretpostavlja'. A to nijesu jedine informacije koje su zasnovane na 'pretpostavkama', jer na portalu RTCG može naći sve izvještaje i ugovore koji su po snazi zakona dostupni javnosti, uključujući i ugovor trenutnog generalnog direktora", kazali su u reagovanju.

Što se tiče izvještaja za 2021. godinu, kako su istakli, "oni će biti dostupni, u skladu sa poslovnom praksom, čim budu i zvanično verifikovani".

"Ako gospodina Dragoljuba Vukovića i njegov Media centar brine pitanje transparentnosti – izuzetno nam je drago da iskoristimo ovu priliku i potvrdimo da Javni servis u potpunosti poštuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama, i da je statistika pozitivnih odgovora u skladu sa tim zakonom – krajnje pozitivna. Ostajemo otvoreni za sve vrste kritika i sugestija, svjesni da kvalitet reformi Javnog servisa u velikoj mjeri zavisi i od doprinosa civilnog društva. Međutim, smatramo da ovakva saopštenja ne doprinose konstruktivnoj kritici procesa održivih reformi Javnog servisa, započetih prethodne godine, već potenciranjem nasljedja starih garnitura - predstavljaju eho vremena koja su nepovratno za nama. Ljudi koji su odgovorni za to negativno nasljeđe više ne utiču na rad Javnog servisa. S druge strane, svi kadrovi koji su se i u prošlosti trudili da doprinesu promjenama, a istovremeno pokazali spremnost da svoje nesporne profesionalne kapacitete stave u funkciju daljih reformi - I dalje su aktivno uključeni u rad Javnog servisa, na opšte zadovoljstvo", ističe se u reagovanju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније