Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aleksandra Jovančević [ TVCG ]

14. 08. 2022. 08:10   >>  09:25 5

PSIHIJATRI

Teško govoriti o mogućim "okidačima" za masovno ubistvo

Nevjerovatno je to što osobe kojima je potreban pomoć stručnjaka, često tu pomoć ne traže. To je, kažu psihijatri, sramota u Crnoj Gori. Sagovornici TVCG kažu i da je prekjučerašnji događaj pun nepoznanica i da je teško govoriti o mogućim okidačima za masovno ubistvo. Podsjetimo, iz policije su kazali da je kod Vuka Borilovića nedavno primijećena promjena u ponašanju i da je trebalo da posjeti ljekara specijalistu.

12. avgust ostaće upamćen kao crni dan u Crnoj Gori. Šok i nevjerica koju je izazvala tragedija na Cetinju, bez teksta je ostavila i stručnjake. Ipak, tvrde, ne iznenađuje ništa jer u istoj toj Crnoj Gori, kažu, sramota je ako idete kod psihologa ili psihijatra. Mentalno zdravlje je u 21. vijeku još uvijek tabu tema.

"Psihijatrijski pacijenti se kriju kući, vode kod bioenergetičara, jer se umišlja da su im bačene mađije da je otrovan", kazala je psihijatrica Branka Purlija.

Okidač za ovakav zločin nikad nije jedan.

"Radi se o kompleksnoj interakciji, niza različitih faktora koji se vezuju za ličnost i tretnutno stanje tako i okolnosti u kojim a se događaj odigrava", kazala je psihijatrica Mira Varagić.

Ovakve scene smo gledali samo u filmovima ili čuli da su se desile negdje.

"Ovakve slučajeve imamo u Njujorku, ali nije zabilježen u Crnoj Gori", dodala je Purlija.

Ljudi koji imaju mentalni poremećaj, kažu stručnjaci, najčešće nijesu agresivni, a u krajnjem izvrše samoubistvo. Sve ono što se dogodilo na Cetinju, poručuju stručnjaci daje za pravo da se uzdrže od bilo kakve podrobnije analize šta je uzrok Borilovićevog stanja.

"Konkretizacija i izjašnjavanje o razlozima u ovom momentu kao i u nedostatlku informacija ja kao stručnjak smatram neodgovornim", kazala je Varagić.

Važno je, poručuju stručnjaci da porodica i okruženje reguju na vrijeme i pokušaju da pomognu oboljelom, jer je svaki dan dragocjen. Država, kažu, brine o mentalnom zdravlja građana, ali napominju i da je dvogodišnji period kovida dodatno uticao na pogoršanje mentalnog zdravlja ljudi.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније