Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

T.G.

31. 08. 2022. 19:54   >>  20:09 4

DUKAJ U DNEVNIKU

Imamo potvrdu da iza sajber napada na CG stoji "Cuba ransomware"

Ministar javne uprave Maraš Dukaj potvrdio je u Dnevniku TVCG da iza sajber napada na infrastrukturu Crne Gore stoji prepoznata kriminalna grupa "Cuba ransomware".

"Već smo dobili zvaničnu potvrdu i već je to navedeno na Dark vebu, gdje će se objavljivati dokumenta koji su već hakovani iz određenih računara u našem sistemu. Ova grupa je formirala poseban virus za ovaj napad, virus koji se ne može kreirati ni za mjesec a možda ni za godinu. Ovi napadi su  planirani u određenom periodu. Kreiranje virusa je koštalo oko 10 miliona dolara i nigdje do sada nije upotrijebljen”, istakao je Dukaj.

On je kazao da je ovaj virus zove Zerodate virus koji košta više od 10 miliona dolara i nikad do sad nije upotrijebljen u drugim ovakvim napadima.

"CG u ovoj situaciji nije sama. Naši NATO partneri su uz nas, uz komunikaciju sa amabasadama prvenstveno sa američkom ambasadom, francuskom i ambasadom Velike Britanije smo uspostavili kontakte sa ljudima ekspertima iz sajber kriminala koji će veoma brzo možda i večeras stići u CG", istakao je on. 

Kako je rekao, "mi nismo prestali sa upozorenjima". On je istakao da zahvaljući našim stručnjacima iz ministarstva od 19. avgusta na 20. kada je počeo napad su stupili u komunikaciju sa svim relevantnim institucijama, i javnim ustanovama a to se odnosi na električnu energiju, aerodrome, vodovod itd.

"Sačuvali smo državu i informacioni sistem, sačuvali smo personalne podatke građana. Što se štete tiče, detaljno u ovom trenutku ne možemo reći", kazao je ministar. 

Hakeri nisu ciljali posebni nijednu instituciju, istakao je Dukaj. 

Većina institucija ima backup-ove, kazao je on. 

"Naši stručnjaci su juče pokušali da vrate neke informacione sisteme, i imali smo napad. Važno je da u ovom trenutku budemo zajedno, hvala medijama i IT sektoru na korektnoj saradnji", zaključio je Dukaj.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније