Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

О.З.

27. 09. 2022. 13:25   >>  13:21

ČESTIKA BOŠNjAČKOG VIJEĆA

"Međunarodni Dan Bošnjaka podsticaj za dobra djela"

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori čestita Međunarodni Dan Bošnjaka svim sunarodnicima u domovini i svijetu sa željom da ih podstakne i ohrabri na još predanije ostvarivanje dobrih djela, porodičnih i opštih ciljeva među kojima su i njegovanje nacionalng, kulturnog i jezičkog identiteta.

"Međunarodni Dan Bošnjaka označava istorijsku prekretnicu, vizionarski trenutak kada su se (na Bošnjačkom saboru - svenarodnom skupu, koji je održan u opkoljenom Sarajevu, 27 i 28. septembra 1993. godine) Bošnjaci izborili za slobodu svog identiteta, za neotuđivo pravo na reafirmaciju svog istorijski stvarnog imena, ali i za suštinsko pravo na svoju budućnost, da budu ono što jesu sa imenom priznatim i uvaženim među narodima UN-a", saopštilo je Bošnjačko vijeće.

Na taj način, kako su kazali, zaustavljena je nepravda koja je Bošnjacima činjena vjekovima, nametanjem "prigodnih" nacionalnih imena, sa ciljem odvajanja od autohtono nacionalnog bića, od svoje bogate kulture i tradicije, a sve u interesu nacionalističkih ideja marginalizacije, prisvajanja, asimilacije, do pokušaja fizičkog uništenja tokom posljednje agresije krajem prošlog vijeka.

"Uprkos nepravdama, Bošnjaci su ponosni na svoju bogatu istoriju, civilizacijske tekovine, djela neprolazanih umjetničkio-književnih vrijednosti, spomenike materijalne kulture i duhovnosti koja je dio realnosti Crne Gore i blago Naroda koji je spreman da nesebično gradi svoju budućnost sa ostalim narodima u našoj državi", kazali su iz Bošnjačkog vijeća.

Regionalna svečanost, povodom 28. septembra, Međunarodnog Dana Bošnjaka, biće održana 28. septembra u Novom Pazaru, kako je najavljeno, prisustvovaće delegacije bošnjačkih organizacija iz svih država regiona. Delegaciju iz Crne Gore predvodiće predsjednik Bošnjačkog vijeća Ejup Nurković.

"U ime Bošnjačkog vijeća i lično, čestitam svim Bošnjacima i Bošnjakinjama ovaj praznik, uz želju da budemo na istom putu izgradnje mira i boljeg života za sve narode i nacionalne zajednice u Crnoj Gori", poručio je Nurković.

Nažalost, kako je rekao, politička, institucionalna i ekonomska kriza u Crnoj Gori sve više zabrinjava i prijeti ozbiljnim posljedicama.

"Stoga i na ovaj dan apelujemo na sve političke subjekte, poslanike i državne prvake da što prije, bez stranačkih zajedljivosti, pronađu razuman kompromis koji će zaustaviti opako posrtanje i vratiti stabilnost i evropsku perspektivu našoj državi. Bošnjački narod daje konstruktivan doprinos ideji slobodne, proevropske Crne Gore koju možemo čuvati i graditi jedino njegovanjem dobrih odnosa kroz razumijevanje, odgovornost, solidarnost, poštovanje demokratskih principa,i u zajedništvu koje nam je prijeko potrebo u ovakvim vremenima", zaključio je Nurković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније