Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

О.З. [ Mina ]

29. 09. 2022. 14:26 >> 14:24

HRA

"Crna Gora da njeguje sjećanje na admirala Barovića"

Crna Gora mora čuvati sjećanje na admirala Vladimira Barovića, kroz obrazovanje i memorijalne događaje u saradnji sa Hrvatskom, poručili su iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Barović je, kao admiral Jugoslovenske narodne armije (JNA), izvršio samoubistvo u znak protesta protiv naređenja vrhovne komande JNA da sa ostrva Vis granatira primorska naselja u Hrvatskoj 1991. godine.

Napisao je da se odlučio na časnu smrt „jer se Crnogorci ne mogu boriti i uništavati narod koji im nije ništa skrivio“.

“Tragični postupak Barovića svjedoči o tome šta je te 1991. čovjek u njegovoj situaciji jedino mogao učiniti da se suprotstavi bezumlju koje je sa pozicija vlasti odlučivalo o sudbinama miliona ljudi”, rekli su iz HRA.

Oni su naveli da se poslije njegove smrti ipak odustalo od sumanutog naređenja o granatiranju dalmatinskih gradova.

“Ubio se da bi spasio druge, i tako upozorio na čojstvo i čast”, istakli su iz HRA.

Oni su kazali da je ipak, samo nekoliko dana kasnije, počela je agresija JNA na Dubrovnik, u kojoj je učestvovalo više od sedam hiljada mobilisanih građana Socijalističke Republike Crne Gore.

Kako su poručili, Crna Gora bi morala da njeguje sjećanje na Barovića bar iz tri razloga.

“Da bi o značenju čojstva obrazovala nove generacije, da bi ih učila istoriji i obrazovala za mir, a ne rat, i da bi razvijala odnose saradnje i prijateljstva između naroda u Crnoj Gori i Hrvatskoj, koje je Barović svojim životom zaštitio”, rekli su iz HRA.

Oni su naveli da do danas nema zvanične inicijative da se sjećanje na Barovića u Crnoj Gori trajno sačuva nekim memorijalom.

“Imajući u vidu poštovanje koje on uživa u Hrvatskoj, smatramo da bi trebalo da se u znak sjećanja na njega uspostavi događaj koji bi trajno povezivao ljude ove dvije države”, kazali su iz HRA.

Oni su pozdravili važan događaj ove godine, kada su zvaničnici Crne Gore prisustvovali zajedno sa zvaničnicima Hrvatske otkrivanju spomen-ploče admiralu Baroviću 12. septembra na Visu, u Hrvatskoj, gdje je Barović službovao i okončao život.

Kako su naveli, prošle godine su dvije države po prvi put zajednički obilježile i mjesto ratnih zločina ispred nekadašnjeg vojnog logora u Morinju, u Crnoj Gori.

“To su prvi dobri znaci pomirenja i zajedničkog suočavanja sa prošlošću poslije izraza žaljenja koje je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović 2000., u prisustvu predsjednika Hrvatske Stipe Mesića, uputio građanima Hrvatske „za svu bol, sva stradanja i sve materijalne gubitke koje im je nanio bilo koji predstavnik Crne Gore u sastavu JNA u tim tragičnim događajima“”, smatraju u HRA.

Iz HRA su rekli da je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović tek 2016. posthumno odlikovao za hrabrost admirala Barovića, na inicijativu NVO Građanska alijansa.

“Njegova porodica nije primila taj orden, već tadašnji komandant mornarice Vojske Crne Gore”, podsjetili su iz HRA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније