Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г. [ Radio Tivat ]

03. 10. 2022. 19:21 >> 19:24

KONFERENCIJA O BAŠTINI BOKELjSKIH HRVATA

Projekat „Putevima bokeljskih Hrvata” predstavljen u EP

Međunarodni kulturno – edukativni projekat „Putevima bokeljskih Hrvata” predstavljen je u Evropskom parlamentu u okviru Konferencije o baštini bokeljskih Hrvata.

“Projekt je započeo u Tivtu 2016. godine na inicijativu Tonija Dabinovića te se odvija pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatske i Predsjednika Crne Gore. Povodom pete godišnjice projekta, tiskana je slikovnica Putevima malog Karla, priča koja povezuje mlade generacije dvije zemlje. Važno je reći da u Hrvatskoj živi oko 10 000 Hrvata iz Boke kotorske", kazala je u EU parlamentu ambasadorka projekta Sanja Putica.

On je istakla da je zahvalna što su zastupnici Glavak na organizaciji ovako važne konferencije, čija su pitanja itekako aktualna u ovom trenutku.

Ovo predstavljanje održalo se u organizaciji zastupnice u Evropskom parlamentu Sunčane Glavak.

"Kroz članstva u međunarodnim organizacijama, a prvenstveno hrvatskom članstvu u Europskoj uniji, naša tradicija i običaji profilirali su se kao neizostavan dio evropskih civilizacijskih dostignuća. Uvjerena sam kako će kroz pristupne pregovore i Crna Gora potvrditi da joj je politički, geografski i kulturološki mjesto u evropskoj porodici. Pri tome će joj Republika Hrvatska, kao i do sada, nastaviti pružati podršku i pomoć", istakla je Glavak.

Projekat "Putevima bokeljskih Hrvata“ već priprema nove saradnje i aktivnosti, tako će uskoro biti izdan nastavak spomenute slikovnice. Početkom Juna u Crnoj Gori nas očekuje veliki sportski spektakl koji će naglasiti važnost bokeljskih sportista. On će biti propraćen i izložbom fotografija koja će nakon Kotora biti predstavljena i u Zagrebu.

Cjelokupnoj konferenciji o baštini bokeljskih Hrvata prisustvovali su potpredsjednica Evropske komisije Dubravka Šuica, Mitar Đurović iz Misije Crne Gore pri EU-u, Tena Mišetić, članica Kabineta predsjednice Evropske komisije Ursule von der Lejen.

U delegaciji bokeljskih Hrvata, uz Sanju Puticu, u Bruxellesu su bili i Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative i ministar u Vladi Crne Gore i Vanda Babić Galić, savjetnica za manjine ministra vanjskih i evropskih poslova Gordana Grlića Radmana.

Projekat "Putevima bokeljskih Hrvata" i u petoj se godini održava se pod pokroviteljstvima Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića te Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića. Partneri projekta su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Zajednica bokeljskih Hrvata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније