Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

07. 10. 2022. 16:35 >> 16:38

JANjUŠEVIĆ - JESUS GIMENO

Napredak u reformi javne uprave je ključan na putu ka EU

Reforma javne uprave visoko je među prioritetima Vlade Crne Gore, a krajnji cilj je da kroz proces digitalizacije i optimizacije se uspostave bolji servisi za građane i građanke i privredu. Ključna riječ u cijelom sistemu treba da bude odgovornost, ocijenio je državni sekretar u Ministarstvu javne uprave Dragiša Janjušević.

Janjušević je istakao da je jedan od prioriteta i reforma sistema lokalnih samouprava, koje moraju iću u korak sa reformama na centralnom nivou vlasti.

On je to istakao na desetom sastanku Posebne grupe za reformu javne uprave između Crne Gore i Evropske komisije koji je otvorila Barbara Jesus Gimeno iz Generalnog direktorata za proširenje i susjedsku politiku Evropske komisije.

Kako navode u saopštenju, na sastanku je istaknut značaj redovnog dijaloga između Crne Gore i EU u okviru Posebne grupe za reformu javne uprave, u susret Izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru. Poslata je poruka da je u potpunosti funkcionalna javna uprava preduslov za transparentan i djelotvoran demokratski sistem. Kapacitet državne uprave da preuzme obaveze iz članstva u Evropskoj uniji jedan je od ključnih kriterijum u ocjeni spremnosti zemlje kandidata.

Barbara Jesus-Gimeno je kazala da je napredak u reformi javne uprave od suštinskog značaja da bi se otvorio put Crne Gore ka EU.

"To zahtijeva puno angažovanje i na političkom i tehničkom nivou, kao i adekvatne kapacitete i resurse za sprovođenje reformi", poručila je ona.

EU strana je pozdravila usvajanje nove Strategije reforme javne uprave za period 2022-2026 i ohrabrila Crnu Goru da napreduje u planiranoj reviziji Zakona o državnim službenicima i namještenicima, naglašavajući važnost zapošljavanja na osnovu zasluga, kompetencija i nezavisnosti državnih službenika.

Takođe, EU strana je ohrabrila Crnu Goru da unaprijedi pristup građana Crne Gore informacijama javnog sektora usvajanjem i implementacijom izmjena i dopuna Zakona o pristupu informacijama u skladu sa principima dobre javne uprave.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније