Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Б.

07. 10. 2022. 19:00   >>  19:00

INSTITUT ZA LjEKOVE CG

Spornih ljekova povezanih sa smrću djece u Gambiji nema u Crnoj Gori

Iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore ističu da ljekovi indijskog proizvođača za koje je Svjetska zdravstene organizacija dala upozorenje da se ne korite zbog sumnje da su izazvali smrt desetine djece u Gambiji, nijesu registrovani u Crnoj Gori, odnosno nije izdata dozvola za stavljanje u promet, niti je izdata dozvola za njihov uvoz.

U Crnoj Gori, kako naglašavaju u saopštenju, nijesu u prometu ni drugi ljekovi proizvođača "Maiden Pharmaceuticals Limited" iz Indije.

"Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 6.oktobra izdala globalno upozorenje koje se odnosi na sljedeće ljekove: Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup i Magrip N Cold Syrup, proizvođača Maiden Pharmaceuticals Limited iz Indije. U pitanju su substandardni ljekovi, neodgovarajućeg kvaliteta, identifikovani u Gambiji, za koje prema procjeni SZO postoji mogućnost da su povezani sa smrću 66-oro djece u toj zemlji. Laboratorijske analize uzoraka navedenih ljekova su pokazale da oni sadrže toksične supstance - dietilen glikol i etilen glikol, koje mogu dovesti do akutnog oštećenja bubrega, ozbiljnih poremećaja, pa i smrtnog ishoda", navode u saopštenju.

Ovim povodom Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) obavještava zdravstvene radnike i pacijente da navedeni ljekovi nijesu registrovani u Crnoj Gori.

U upozorenju Svjetske zdravstvene organizacije navedeno je da su za sada sporni proizvodi identifikovani samo u Gambiji, ali da postoji mogućnost da su ljekovi na koje se upozorenje odnosi distribuirani neregularno i u drugim zemljama.

"Iz tog razloga, podsjećamo pacijente da je ljekove potrebno nabavljati isključivo u apotekama. Kupovinom ljekova putem interneta, oglasa, ili na neki drugi način, pacijenti izlažu svoje zdravlje riziku. Pozivamo zdravstvene radnike i pacijente da sumnju na defekt kvaliteta, ili neželjeno dejstvo bilo kog lijeka, prijave Institutu za ljekove i medicinska sredstva, jer time učestvuju u zaštiti zdravlja svih nas", apelovali su iz Instituta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније