Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

30. 10. 2022. 22:46   >>  23:02

NAGRADA BEĆKOVIĆU

"Poezija kao luča u tami ovog vremena"

U okviru “Dana Mitropolita Amfilohija” večeras je u kripti podgoričkog Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja održano veče posvećeno akademiku Matiji Bećkoviću, kao i dodjela nagrade "Izviiskra Njegoševa”.

Govorili su Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, akademik prof. dr Jovan Delić, predsjednik žirija, prof.dr Ivan Negrišorac i član žirija i akademik Matija Bećković.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je da pjesnik Matija Bećković nije kopirao niti dopjevavao Njegoša, ali je prepoznat kao nasljednik Njegoševog duha i nastavljač njegovog djela.

"Nije napisao novu "Luču mikrokozma" ali je Matijina religiozna poezija luča u tami ovog vremena, zapaljena tako da nit' dogori niti svjetlost gubi", kazao je Joanikije.

On je istakao da je Bećković jedan od rijetkih srpskih pjesnika čiju poeziju narod ne samo rado čita i sluša, nego i pamti.

"Njegovo djelo našlo je mjesto u duši naroda, gdje će kroz buduće vjekove i ostati",kazao je mitropilot crnogorsko-primorski.

On je naveo da se Bećković nije sreo sa Njegošem u vremenu i prostoru, nego se sa njim sreo u poeziji van vremena i prostora.

"U cjelokupnoj Matijinoj poeziji, odjekuju ponekad tiho jedva čujno, a nekad snažno i jasno tonovi religiozne poezije. Posljednjih godina prolomili su se kao sa neba slobodni i usklađeni zvuci Matijine religiozne poezije kroz njegove himne bogu, poeziji i Njegošu, nedostižnom pjesniku srpskog jezika", naveo je Joanikije.

On je naveo da je u Bećkovićevoj poeziji glavna riječ bog.

"On je jedini pjesnik i izvor riječi", kazao je Joanikije.

Akademik Matija Bećković naveo je da u zahvalnost žiriju koji ga je nagradio i pokrovitelju koji je nagradu omogućio, novčani dio nagrade koju je primio na Cetinju 1998. godine priložio na ćivot svetog Petra Cetinjskog i predao na ruke mitropolitu Amfilohiju.

"Posle 24 godine uoči Lučindana u Sabornom hramu u Podgorici novčani dio nagrade prilažem na ćivot Amfilohija Radovića, i predajem u ruke mitropolitu Joanikiju", kazao je Bećković.

On je kazao da rođen na Božić - kao Hristov imenjak -  Risto Radović postao je Amfilohije.

"Nebo i sveti Luka zbog njegovih podviga riješili su da ga pozovu k sebi u lučinske dane kad i svetog Petra Cetinjskog", kazao je Bećković.

On je naveo da ostroškom ćivotu i ćivotu svetog Petra Cetinjskog pridružio se ćivot Amfilohija gdje će narod moći da se tješi i prilaže svoje molbe i žalbe.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније