Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

П.Р.

30. 11. 2022. 15:38 >> 15:39

ADROVIĆ

"Važno unaprijediti zakonodavne i institucionalne okvir zaštite i zdravlja na radu"

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović poručio je da je važno unaprijediti zakonodavne i institucionalne okvire zaštite i zdravlja na radu u Crnoj Gori i uputio zahvalnost Međunarodnoj organizaciji rada što je prepoznala značaj zaštite i zdravlja na radu i investirala u njihovo unapređenje.

Kako je saopšteno iz MRSS, Adrović je prisustvovao je danas prezentaciji ekspertskih analiza iz oblasti zaštite i zdravlja na radu koju je organizovalo Ministarstvo rada i socijalnog staranja u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada.

"Ovim projektom stavljamo akcenat na tri ključna problema u sprovođenju mjera zaštite i zdravlja na radu, a to je institucionalna razuđenost nadležnosti, čijim rješavanjem stvaramo kvalitetnije temelje za primjenu propisa u ovoj oblasti. Takođe, predmet ovog projekta jeste i realizacija aktivnosti koja se odnosi na jačanje kapaciteta nosioca zaštite i zdravlja na radu, o čemu će se na današnjem skupu razgovarati. Treća aktivnost u okviru ovog projekta vezaće glavne institucije koje će svako u svom domenu, kroz jedinstven softverski sistem, crpiti određene podatke o povredama na radu i samim tim strateški djelovati", kazao je Adrović.

Napomenuo je da se zaštita i zdravlje na radu sprovodi i unapređuje uporedo sa razvojem privrede, tehnološkim razvojem, uz podršku tripatitnog dijaloga i da samim tim uloga svih mora biti vidljivija, jer se samo zajedničkim djelovanjem može napraviti korak dalje u pravcu obezbjeđivanja sigurnog i zdravog radnog mjesta.

Nacionalna koordinatorka Međunarodne organizacije rada Nina Krgović, ukazala je na uložene napore ka ispunjavanju zahtjeva iz završnih mjerila Poglavlja 19, te bitna načela Programa dostojanstvenog rada.

"Međunarodna organizacija rada prepoznaje zaštitu i zdravlje na radu kao osnovno, temeljno pravo kojim se štite zaposleni širom svijeta i usmjerava napore da kroz projekte posebno posvećene ovoj temi u najvećoj mjeri doprinese unapređenju ovog sistema. U skladu sa navedenim izazovima u sistemu zaštite i zdravlja na radu, Vlada je zatražila podršku Međunarodne organizacije rada u oblasti međunarodnih radnih standarda koji se odnose na zastitu i zdravlje na radu", istakla Krgović.

Rezidentni koordinator sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Peter Lundberg kazao je kako se čini da je ova tema, u periodu nakon pandemije, postala važnija nego ikada.

"U potrazi smo za daljim unapređenjem stanja u oblasti zaštite i zdravlja na radu, ne samo u Crnoj Gori, a usvajanje nove Strategije zaštite i zdravlja na radu krajem ove godine predstavlja važan i ključan uslov za uspješno zatvaranje Pregovaračkog poglavlja 19 na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji. Razvoj ekspertskih analiza je pozitivan korak ka jačem društvenom standardu zaštite i zdravlja na radu, koji će, nadamo se, pomoći da se nacionalni sistem dovede u red sa međunarodnim standardima rada i direktivama EU ", istakao je Lundberg.

Načelnica za poslove zaštite i zdravlja na radu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Danijela Šuković, podsjetila je da su zaštita i zdravlje na radu temeljno socijalno pravo zaposlenih i da su u Crnoj Gori prepoznati kao djelatnost od javnog interesa.

"Naime, sagledavajući oblast zaštite i zdravlja na radu u Crnoj Gori kroz prizmu svih činioca koji se na direktan i/ili indirektan način bave ovim pitanjem, sa posebnim akcentom na obaveze koje proizilaze iz pristupnih pregovora, došli smo do zaključka da, prije svega, treba djelovati u pravcu unapređenja institucionalnog okvira, kao i unapređenja kada su u pitanju nosioci zaštite i zdravlja na radu na svim nivoima", kazala je Šuković.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja u narednom periodu će, kako navode, nastaviti intenzivno da radi na realizaciji aktivnosti u pravcu pune primjene Zakona o zaštiti i zdravlju na radu i propisa donijetih na osnovu njega, čime će doprinijeti obezbjeđenju sigurnog i zdravog rada za sve zaposlene u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније