Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ rtcg.me ]

02. 12. 2022. 17:55   >>  17:53

ODGOVOR MINISTARSTVA

"Trgovine za pozicije u kulturi nema i neće je biti"

Ministarstvo kulture i medija, kako su saopštili, snažno raskida sa starim praksama, trgovine za pozicije u kulturi nema i neće je biti, stručnost i profesionalizam su imperativ. Istakli su da je Muzej savremene umjetnosti trenutno najveći projekat kulture u Crnoj Gori i narativ o njemu ne smije biti sveden na nivo ličnog.

"Povodom pisma koje je uputila direktorica Centra savremene umjetnosti Jelena Božović, želimo da informišemo javnost da su svi navodi u tom pismu neistine, koje se ni na koji način ne mogu dovesti u vezu sa Ministarstvom kulture i medija, resornom ministarkom Mašom Vlaović i generalnom direktorkom Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milenom Durutović. Napominjemo da Ministarstvo kulture i medija svoje politike, bilo institucionalne ili vaninstitucionalne, kao i odnose sa zaposlenima, saradnicima ili povezanim licima, temelji na principima profesionalnosti i uvažavanja, pa tako navodi koji su objavili pojedini mediji ne mogu biti biti dovedeni u vezu sa načelima našeg rada", kazali su iz ministarstva. 

Kako tvrde,  Božović svojim poslednjim aktivnostima sprovodi medijski linč, ne samo prema ministarki Vlaović i direktorici Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Durutović, već i prema cijelokupnom konceptu da Crna Gora dobije Muzej savremene umjetnosti.

"Analiza ispunjenosti uslova i procjene opravdanosti transformacije JU Centar savremene umjetnosti Crne Gore u JU Muzej savremene umjetnosti i Prijedlog Elaborata o osnivanju Muzeja savremene umjetnosti, koji je izradila radna grupa, dokazuju opravdanost transformacije, pa će Ministarstvo kulture i medija svojim zacrtanim tokom nastaviti da stručno i profesionalno realizuje taj projekat", podvukli su u saopštenju. 

Naveli su da ostavljaju stručnoj i i opštoj javnost da prosudi motive direktorice Božović da li ovakvim medijskim aktivnostima brani svoju poziciju u Centru.

"Politike koje su prethodile i podržavaju ideju transformacije Centra u Muzej savremene umjetnosti vodićemo kao i do sad iznad ličnog. Crnoj Gori treba Muzej savremene umjetnosti i ova administracija, predvođena ministarkom Vlaović, uložiće svoje pune kapacitete u taj projekat Nakon usvajanja Elaborata na Vladi, cjelokupna javnost biće upoznata sa detaljima ovog dokumenta Vlade. Pružićemo sve odgovore na otvorena pitanja koja mogu da budu predmet interesovanja javnosti i medija, a povodom navoda koji ovaj projekat dovode u nivo ličnog, više se nećemo oglašavati", piše u saopštenju Ministarstva kulture i medija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније