Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

02. 12. 2022. 18:56   >>  18:55 2

DEMOKRATE

"Građevinska mafija nelegalno eksploatiše šljunak sa državnih parcela"

Iz Demokratske Crne Gore kazali su da je u poređenju sa slučajem firme “Džek pot” u kojem je procijenjena šteta po državu dva miliona eura, u slučaju nelegalne eksploatacije šljunka šteta po državu neprocjenjiva.

Kako su rekli, nekontrolisana i višegodišnja eksploatacija šljunka iz rijeke Morača prijeti da potpuno zaustavi izdašnost vodoizvorišta Boljesestre i crnogorskom primorju “zavrne slavine”.

"Podsjećamo da se ilegalnom eksploatacijom šljunka toliko produbilo korito rijeke da se došlo do samih stijena i time spustio nivo Morače iznad optimalnog, čime je ugroženo snabdijevanje primorja pijaćom vodom. Posljedice su takve da se procjenjuje da je potrebno oko 200 godina bez bilo kakve aktivnosti čovjeka da bi se priroda oporavila. Svaki kamion šljunka predstavlja novi rizik i dovodi izvorište do izdisaja", kazale su Demokrate.

Za to vrijeme, ističu, dok sat otkucava, kao po običaju na sceni imamo prebacivanje odgovornosti, nenadležnost, rupe u zakonu, ali i nedostatak hrabrosti da se konačno zaustave svi devastatori.

"Dok je vode sve manje, država, njeni organi i odgovorna lica kao 'ribe na suvom' nemoćno prebacuju odgovornost sa jedne instance na drugu. Sve ovo, naravno, ponovo ide na štetu države i građana i utiče na devastaciju prirode po kojoj je naša zemlja nadaleko prepoznata. Polako ali sigurno gubimo sve one resurse sa kojima smo se u ne tako dalekoj prošlosti ponosili", piše u saopštenju.

Osim što građevinske mafije nelegalno eksploatišu šljunak sa državnih parcela, naglasili su, oni ga i nezakonito separišu na državnoj parceli.

"Dakle, zar nije abnormalno da Crnu Goru u 21. vijeku, na papiru uređenu i ekološku državu, konstantno devastiraju i ponižavaju nelegalni eksploatatori, oduzimajući joj najosnovniji resurs – vodu, da to kompletan državni sistem od ministarstava, inspekcija i policije sa strane nijemo posmatra? Naravno, ovo nije novina i za sve ovo je kriva tridesetogodišnja zaostavština režima koji je upravo ovakav sistem nemoći države, a moći pojedinaca patentirao kako bi mnogo lakše vladao", kažu Demokrate.

Prema njihovom sudu, tome svjedoče nesavjesne i uništiteljske hidro-mafije i mini hidroelektrane, kockarski biznis ali u konkretnom slučaju i građevinske mafije kojima niko ne smije da stane na crtu.

"Takav sistem nije lako 'razbiti', ali za to su potrebni jaki i hrabri pojedinci koji će štititi svoje inspektore i sva druga odgovorna lica. Zato, oni koji nemaju hrabrosti da se suprostave treba momentalno da se sklone i daju prliku onima koji će jednom za sva vremena zaustaviti uništavanje i devastaciju Crne Gore", zaključuje se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније