Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG Ivana Popović ]

11. 12. 2022. 09:15 >> 09:17
1

"RAZVOJNI POTENCIJAL"

U Crnoj Gori živi 80.000 stranaca

U Crnoj Gori živi 80.000 stranaca, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova. Stručnjaci poručuju da u strancima koji dolaze u našu zemlju moramo tražiti razvojni potencijal jer oni utiču na jačanje radne snage, investicija te rast bruto domaćeg proizvoda. Ipak, država uprkos migracijama mora da brine  o potrebama svojih građana, poručuju naši sagovornici.

U Crnoj Gori je 80 hiljada stranih državljana trenutno, sa stalnim ili privremenim boravkom, saopšteno je TVCG iz Ministarstva unutrašnjih poslova. Koliki je to broj, najbolje pokazuje podatak da približno toliko stanovnika ima opština Nikšić.

Kako kaže Radovan Popović iz MUP-a, na stalno nastanjenje imamo 30.265 stalnih državljana, dok na privremenom boravku imamo 48.896.

"Ono što želim da naglasim je da je ove godine izdato više od 27.000 dozvola za privremeni boravak i rad. Ova cifra premašila je rekord iz 2018. godine", naveo je Popović. 

Migracije su kompleksna društvena pojava. Stručnjaci ocjenjuju da stranci u našoj državi utiču na natalitet, mortalitet, te promjene u biološkim, ali i socio-ekonomskim strukturama stanovništva.

Kako je rekla Mileva Brajušković-Popović sa Filozofskog fakulteta, u strancima koji dolaze u našu državu, mi moramo tražiti razvojni potencijal društva, jer oni sa sobom nose i određene vještine, utiču na jačanje radne snage, jačanje investicija, kulturne raznolikosti.

"Ali u prvom planu mi svakako moramo voditi računa o potrebama naših građana", kazala je sagovornica RTCG. 

Od početka agresije Rusije na Ukrajinu, uvećan je i zahtjev za privremeni boravak državljana ove dvije zemlje. Tako je, od početka godine odobren za 7.411 Rusa i 1.835 Ukrajinaca. Kada se te cifre saberu sa brojem onih kojima je u prethodnom periodu odobren privremeni boravak, dolazimo do toga  imamo 14.606 ruskih državljana, a ukrajinskih 1.979.

Radovan Popović smatra da je u Crnoj Gori zahtjev podnijelo 7.419 ukrajinskih državljana, i odobrena je za 6.663 ukrajinskih državljana privremena zaštita.

Porast broja stranaca u Crnoj Gori, na više aspekata utiče i na našu ekonomiju.

Analitičar Oleg Filipović poručuje da zbog takve situacije mora doći do porasta bruto domaćeg proizvoda, ali, sa druge strane, postoje i negativne posljedice.

"Kada govorimo o tržištu nekretnina, vidimo da je došlo do izuzetno velikog skoka, kako na tržištu prodaje, tako i na tržištu rente", ocijenio je Filipović.

Poslije državljana Rusije, ove godine je privremenih boravaka najviše odbreno za državljane Turske, zatim Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Albanije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније