Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

27. 12. 2022. 15:01 >> 15:20

ĐUROVIĆ

"Rodna ravnopravnost neophodan preduslov za inkluzivan ekonomski oporavak"

Razvojni prioriteti i smjernice za predstojeću 2023. godinu, zajednički projekti, Akciona agenda za ekonomsko osnaživanje žena, te unapređenje domaćeg zakonodavstva u cilju uravnoteženijeg učešća žena i muškaraca u odborima direktora u velikim privrednim društvima, bile su teme zajedničkog sastanka ministra ekonomskog razvoja i turizma, Gorana Đurovića, i rukovodstva Investiciono-razvojnog fonda (IRF).

Kako se u saopštenju navodi, izvršna direktorica i predsjednik Odbora direktora IRF-a, Irena Radović i Velizar Kaluđerović predstavili su ministru Đuroviću tekuće aktivnosti i planove podrške privredi za naredni period.

"Razgovarano je i o konkretnim inicijativama za unapređenje finansijske inkluzije ženskih biznisa, te istaknute aktivnosti cilju implementacije Agende za ekonomsko osnaživanje žena usvojene na prvoj Nacionalnoj konferenciji održanoj u 2022. godine u saradnji sa odborima za rodnu ravnoprvnost i ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, a uz podršku Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, te ambasada Republike Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država", navodi se u saopštenju IRF-a. 

Radovićeva je na sastanku upoznala Ministra s tekstom predloga izmjena Zakona o privrednim društvima, u cilju usklađivanja crnogorskog zakonodavnog okvira sa međunarodnim konvencijama i relevantnim evropskim direktivama, uključujući Direktivu EU 2022/2381 Evropskog parlamenta i Savjeta EU od 23.11.2022. godine, s akcentom na učešće žena i muškaraca u odborima direktora i na rukovodećim pozicijama u velikim privrednim društvima na nivou od 40% do 30.06.2026. godine.

Najavila je i dodatne inicijative i istakla doprinos Sekretarijata za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, Centra za ženska prava i nezavisnih pravnih eksperata koji su sa predstavnicima IRF-a, koji su slijedeći obaveze iz Akcione agende za ekonomsko osnaživanje žena zajednički pripremili odgovarajuće prijedloge izmjena relevantnih zakona cijeneći važnost daljeg napretka u rodnoj ravnopravnosti kao pokretača ekonomskog razvoja u sferi ekonomije.

Đurović je pohvalio je doprinos i proaktivnu ulogu IRF-a koju ima u podršci i razvoju crnogorske privrede, ukazujući na prioritete, uz spremnost na zajedničko djelovanje u cilju dalje implementacije principa sadržanih u Agendi za ekonomsko osnaživanje žena.

Istakao je da su žene nosioci vizije i nezamjenjivi pokretači razvoja, a da je rodna ravnopravnost neophodan preduslov za održivi i inkluzivan ekonomski napredak.

On je dodao da su u resoru na čijem je čelu posvećeni izgradnji ekonomskog sistema koji počiva na rodnoj ravnopravnosti, te da je izrađena inkluzivna Strategija za razvoj ženskog preduzetništva, uz opredijeljena značajna sredstva za njenu implementaciju.

Ukazao je da je Ministarstvo u završnoj fazi kreiranja inoviranog predloga Zakona o privrednim društvima, te naglasio otvorenost za dostavljene predloge rješenja u cilju usklađivanja crnogorskog zakonodavnog okvira sa međunarodnim konvencijama i relevantnim evropskim direktivama.

Istakao je da je potencijal zajedničkih programa za 2023. godinu kojima će Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma i IRF biti podrška ženama preduzetnicama da dosegnu svoj potencijal, zaključuje se u saopštenju IRF-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније