Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

О.З.  [ Mina ]

28. 12. 2022. 22:27 >> 22:24
1

VLADA CRNE GORE

Predložili zabranu prodaje i upotrebe petardi

U Crnoj Gori biće zabranjena prodaja i upotreba petardi, predviđeno je izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim materijama, čiji predlog je Vlada utvrdila danas.

Kako je saopšteno iz Vlade, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim materijama utvrđen je da bi stepen bezbjednosti prilikom rukovanja eksplozivnim materijama bio podignut na veći nivo.

„Ovim Predlogom zakona predviđena je zabrana kako prodaje tako i upotrebe eksplozivne materije – pirotehničkog sredstva razreda F2 sa efektom pucnja (petardi)“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade je saopšteno da je na sjednici prihvaćen Granski kolektivni ugovor za socijalnu djelatnost.

Navodi se u da je u diskusiji naglašeno da su Vlada i Reprezentativni sindikat zaposlenih u socijalnoj djelatnosti postigli dogovor o povećanju zarada zaposlenih za 20 odsto.

To povećanje će, kako su kazali iz Vlade, doprinijeti povećanju standarda zaposlenih u sistemu socijalne djelatnosti i vraćanju ugleda profesijama stručnih radnika.

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani.

U saopštenju se daodaje da je izvršeno usaglašavanje sa Zakonom o Vojsci Crne Gore, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, Zakonom o vojno-obavještajnim poslovima i Zakonom o Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

„Predloženim rješenjima će se razgraničiti djelokrug organizacionih jedinica Ministarstva odbrane za inspekcijski nadzor, za integritet i za nadzor vojno-obavještajnih poslova. Takođe, preciznije će se urediti i oblast upravljanja vojnim vazdušnim saobraćajem“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je na sjednici donijeta Odluka o izmjeni Odluke o izradi Prostornog plana Crne Gore kojom se produžava rok za izradu Plana do 1. oktobra naredne godine.

Oni su naveli da je Vlada donijela odluke o obrazovanju pregovaračkih radnih grupa za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU) za oblasti pravne tekovine koje se odnose na pregovaračka poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost.

U saopštenju se navodi da se dodaju dva nova člana pregovaračkoj radnoj grupi za poglavlje 23 i četiri člana za poglavlje 24.

Dodaje se da je Vlada usvojila Informaciju o analizi postojećeg stanja i potrebi rješavanja pitanja prostornih kapaciteta pravosudnih organa u Glavnom gradu Podgorici.

„U dokumentu je ocijenjeno da pravosudni organi svojim prostornim kapacitetima i neprilagođenim objektima u pogledu bezbjednosti i pristupačnosti ne zadovoljavaju kriterijume za rad sudstva i neophodno je njihovo izmještanje“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je predloženo rješenje kojim će se novim prostornim rasporedom dijela pravosudnih organa u dva nova planirana objekta stvoriti oko dvije hiljade kvadrata slobodnog prostora u postojećim objektima za druge državne organe.

Oni su dodali da će istovremeno biti racionalizovan prostor i da će se omogućiti povećanje kapaciteta pravosudnih organa koji ostaju u postojećim objektima.

„Osnovnim konceptom je predviđeno da se Osnovni i Viši sud grupišu u jednom, a Privredni i Upravni sud u drugom novom objektu na zajedničkoj parceli“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su rekli da je zaduženo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da sagleda mogućnost izmjene i dopune DUP-a Konik – Stari aerodrom III, kako bi se stvorili neophodni uslovi za potrebe rješavanja prostornih kapaciteta pravosudnih organa sa sjedištem u Podgorici.

Vlada je dala saglasnost za sufinansiranje sportskih klubova iz prve kategorije sportova koji se nalaze na programu Olimpijskih igara, sa 255 hiljada EUR.

U saopštenju se navodi da je donijeta odluka kojom je važenje postojećih epidemioloških mjera produženo do 13. januara naredne godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније