Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 01. 2023. 09:32 >> 09:28

REAGOVANjE UPRAVE

"Koncesionari bez povlašćenja, nijesu im produženi ugovori"

Koncesionarima, koji nijesu i niti će ikada biti povlašćeni, nijesu produženi ugovori, već im je produžen rok za završetak radova u već zaduženim odjeljenjima, zbog kašnjenja prethodne uprave, saopšteno je iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Iz Uprave su reagovali na tekst "Nemilosrdna eksploatacija šume", objavljen juče na našem portalu.

Reagovanje prenosimo integralno:

"Uprava za gazdovanje šumama i lovištima obavještava svu zainteresovanu javnost, da je u predmetnom tekstu iznijeto nekoliko netačnih subjektivnih tumačenja, a koja su u našoj nadležnosti, zbog čega smo i osjetili potrebu da javno reagujemo.

Iako otvaranje firmi, pri čemu mislimo i na pilane i na drvoprerađivačke pogone i fabrike, nije u našoj nadležnosti, ne možemo ostati nijemi na tvrdnju autora teksta da je „"šumarska mafija" praktično odomaćena kada je riječ o gazdovanju šumama“. Ovakva tvrdnja predstavlja ništa drugo do subjektivnog neprofesionalnog stava autora teksta, i svjesnu ili nesvjesnu neosnovanu optužbu i vrijeđanje ugleda i integriteta našeg kolektiva, obzirom da je gazdovanje šumama zakonom definisano kao nadležnost Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Takođe, tvrdnje o povlašćenim koncesionarima, kojima su kako se navodi u tekstu produženi ugovori predstavljaju apsolutnu neistinu i poluinformacije. Zbog javnosti, koju ne želimo da nestručni pojedinci dovode u zabludu, dužnost nam je da kažemo da koncesionarima, koji nisu i niti će ikada biti povlašćeni kod nas, nisu produženi ugovori, već im je produžen rok za završetak radova u već zaduženim odjeljenjima, zbog kašnjenja prethodne uprave. Novih zaduženja za predmetne koncesionare neće biti niti ih je bilo, jer su osnovni ugovori istekli zaključno sa 31.12. 2022. godine, a produžen im je rok za završetak radova u onim odjeljenjima u kojima su već bili zaduženi i za one količine za koje su već uredno platili.

Usled nedostatka informisanosti, obzirom da se istraživači sve aktuelnije teme o šumarstvu nisu informisali na pravim adresama, ne čudi i plasiranje dezinformacija u tekstu istog autora objavljenog na istom portalu 01.01.2023. godine, da Uprava za gazdovanje šumama i lovištima „ne preduzima ništa protiv lugara koji su prekršajno kažnjeni za nepravilnosti u radu“, zbog čega apelujemo ubuduće da prije objavljivanja ovakvih ličnih priča zatraže i podatke i informacije od nadležnog organa za gazdovanje šumama, jer su naša vrata otvorena za sve koji su zainteresovani.

Takođe, zbog neosnovane tvrdnje da je riječ o nemilosrdnoj eksploataciji šuma, neophodno je da istaknemo da se šume sjeku isključivo po godišnjim planovima gazdovanja, po kojima su unaprijed utvrđene količine i odjeljenja koja mogu biti predmet korišćenja, na osnovu izvođačkih projekata, a sve to je odobreno od strane Vlade Crne Gore. Takođe, treba spomenuti da se sjeku i prodaju privatne šume, za koje nismo nadležni, a koje takođe veoma često dolaze u centar medijske pažnje, bez prethodno provjerenih informacija. Svi potrebni podaci o rezultatima našeg poslovanja u prethodnoj godini na koje smo ponosni, kao i o načinu gazdovanja šumama se javno objavljuju i biće dio Izvještaja o radu za 2022. godinu, u koji će nakon usvajanja svi koji to budu željeli moći da imaju uvid na našem sajtu.

Kada se već spominje drvoprerada, neophodno je istaći da smo mišljenja da crnogorska drvoprerada treba da se još mnogo više razvije i da doprinese ukupnom ekonomskom razvoju naše države. Međutim, obzirom da u našoj nadležnosti drvoprerada nije, rećićemo da smo otvoreni za sve predloge koji dođu sa relevantnih adresa i od strane Vlade Crne Gore, da bismo u zajedničkoj saradnji pomogli razvoj drvoprerade i što veće proizvodnje finalnih proizvoda, u mjeri u kojoj to ne bi naškodilo održivosti crnogorskih šuma. Iz tih razloga treba opet spomenuti i Strategiju razvoja šumarstva za period 2023-2028, na kojoj se trenutno aktivno radi, a u kojoj će sigurno biti riječi i o podršci i planu razvoja crnogorskog šumarstva i drvoprerade u budućem periodu.

Takođe, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Direktorat za šumarstvo zajedno sa Vladom Crne Gore aktivno rade i na izradi novog Zakona o šumama u saradnji sa Upravom za gazdovanje šumama i lovištima, drugim nadležnim ministarstvima i javnim sektorom, kako bi se ova oblast uredila na najbolji mogući način, a nivo sive ekonomije i zloupotreba sveo na minimum. Nadležno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ulaže ogromne napore na izradi novih zakonskih i pravnih rješenja kojima će sektor šumarstva biti uređen i usklađen sa EU standardima, a u toku ovih aktivnosti s ponosom možemo reći da je uspostavljena i maksimalna saradnja i odlično razumjevanje između svih povezanih organa i ministarstava, kojima je zajednički cilj da se pronađe i uvede najbolje rješenje za održivo, ekološki prihvatljivo i ekonomski isplativo gazdovanje crnogorskim šumama.

Na kraju, molimo i apelujemo na svu javnost i građane, a posebno na neimenovane, „a dobro obavještene sagovornike i ljude od struke“ medija koji plasiraju ovakve i slične tekstove, da svaku zloupotrebu za koju znaju i za koju imaju dokaze prijave tužilaštvu, policiji, Upravi za inspekcijske poslove i Specijalnom državnom tužilaštvu, a ne da pišu po novinama netačne i neprovjerene, politički diktirane poluinformacije i podatke, koji neće riješiti ni jedan problem. Uprava za gazdovanje šumama i lovištima takođe nastoji da reaguje na svaku prijavu bespravnih aktivnosti, koju po hitnom postupku proslijeđujemo nadležnim organima na dalje postupanje. Ovde posebno želimo da pohvalimo Upravu za inspekcijske poslove i njene šumarske inspektore koji na svaku našu prijavu reaguju blagovremeno, profesionalno i tačno i sa kojima imamo izvanrednu saradnju u borbi protiv bespravnih sječa.

Očekujemo da na isti način i svi drugi pokažu odgovornost i da sva saznanja koja imaju o bespravnim aktivnostima, ne samo u šumarstvu već i u drugim oblastima, dostave na relevantne adrese, kako bi se bezakonju stalo na kraj. U nama će partnera imati svi oni koji žele da poštujući zakone i propise rade na ispravan način, a sa sigurnošću tvrdimo da nećemo ni ćutati ni mirno posmatrati niti jednu aktivnost kojom se krše zakoni. Iz tih razloga očekujemo, da u budućem periodu i mediji pokažu više senzibiliteta kada pišu ovakve tekstove, vodeći računa o izrazima koje upotrebljavaju i kome ih adresiraju."

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније