Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Ана Поповић [ TVCG ]

09. 01. 2023. 07:16 >> 19:19

PROPUŠTENE PRILIKE

Projekat toplifikacije Pljevalja tri decenije u fioci

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) saopštila je za TVCG da toplifikaciju Pljevalja treba proglasiti projektom od nacionalnog interesa.

Vlada je uvela hitne mjere, ali pitanje koliko one zaista mogu brzo da se sprovedu. Rješenje za Pljevlja je projekat toplifikacije tog grada, projekat koji već tri decenije stoji u fioci.

Projekat toplifikacije Termoelektrane Pljevlja uveliko je bio u izradi za vrijeme mandata predsjednika opštine Radomana Gogića, koji je upravljao gradom od kraja devdestih do 2006. Projektanti su još tada s predstavnicima lokalne samouprave, TE i rudnika uglja uradili studiju opravdanosti, investicioni program kao i predračun radova.

"Kako su predati, oni su i dalje negdje u plakarima i fiokama tih institucija, od tada se skoro ništa nije preduzelo. Samo da smo za ovoliko godina po 500.000 eura godišnje ulagali, mi ovo ne bismo imali, imali bismo sasvim drugačiju sredinu i drugačije uslove života", smatra Gogić.

Doskorašnji predsjednik Opšine Igor Golubović kaže da su u prethodnom periodu napravljeni propusti.

"Propušteno je da se napravi jedan veći pritisak na centralne vlasti, jer ovako veliki problemi ne mogu se rješavati bez podrške finansijske centralne vlasti. Naravno, inicijator svih rješenja je u lokalnoj upravi", ocijenio je Golubović.

I iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) ocjenjuju da toplifikaciju treba proglasiti projektom od nacionalnog interesa.

"Svjedoci ste da je EPCG krenula u ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja i baš jedan od zadataka je smanjenje štetnih čestica. Ta ekološka rekonstrukcija koštaće preko 70 miliona eura. EPCG će se potruditi se da značajan doprinos toplifikaciji. Mi smo već odvajali značajna sredstva i ta ekološka rekonstrukcija će pomoći da se to na kvalitetan način uradi", poručio je predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.

U cilju smanjenja emisije štetnih gasova, nastaviće se s ulaganjem i u obnovljive izvore energije. Takođe, EPCG je pokrenula kratkoročna rješenja.

"Da uradimo ovo sa cijenama struje, nema boljeg stimulansa da se odustane od grijanja na drva i ugaljm, nego da se pređe na grijanje na električnu energiju", zaključio je Đukanović.

Iz ove institucije su poručili da će uraditi sve kako bi barem buduće generacije naslijedile čistu životnu sredinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније