Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

11. 01. 2023. 11:59 >> 13:13
2

GI SAČUVAJMO SINjAJEVINU

Vlada da saopšti da li su planirali vojnu vježbu na Sinjajevini sredinom januara

Zbog širenja nezvaničnih informacija o planovima Vojske Crne Gore da od 15. januara sprovede vojnu vježbu na Sinjajevini, iz Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu pozvali su premijera Dritana Abazovića, Ministarstvo odbrane i Vojsku Crne Gore da obavijeste građane Crne Gore o namjerama i planovima.

"Posljednjih dana kruže glasine da su Vojska Crne Gore i Ministarstvo odbrane planirali vojne manevre na planini Sinjajevini već polovinom januara mjeseca, očigledno ne čekajući da međuresorna komisija Vlade Crne Gore, završi svoj posao. Podsjećamo da je Vlada formirala ovu komisiju krajem oktobra prošle godine sa zadatakom da iznađe alternativno rješenje za lokaciju vojnog poligona u Crnoj Gori", navode iz NVO Sačuvajmo Sinjajevinu.

Podsjećaju da je Vlada formirala komisiju krajem oktobra prošle godine sa zadatakom da nađe alternativno rješenje za lokaciju vojnog poligona u Crnoj Gori.

"Ako su ove glasine tačne, a vjerovatno jesu, jer su se i ranija govorkanja na ovu temu kasnije ispostavljala kao realnost, jasno je da Ministarstvo odbrane i oficiri Vojske Crne Gore ne mare mnogo za rad ove komisije, a još manje za politička obećanja prethodne dvije Vlade, i jašu na odluci iz septembra 2019. koja je još uvijek na snazi", navodi se u saopštenju.

Iz te NVO navode i da su Dritan Abazović tada potpredsjednik ekspertske Vlade iz decembra 2020. a sada premijer, kao i neki drugi politički lideri, obećali mnogo puta u posljednje dvije godine da Sinjajevina neće biti korišćena kao vojni poligon.

"Nažalost, ova slatka obećanja odavno imaju ukus gorke prevare. Očigledno je da je su političari, premijeri, ministri i oficiri opet zaboravili na Ustav Crne Gore, na propise EU, na međunarodne konvencije, na mišljenje i preporuke Evropskog parlamenta, na mišljenje i preporuke stručne javnosti kako domaće tako i strane, a iznad svega, svi su opet zaboravili da postoje građani Crne Gore, da postoje stočarske zajednice Sinjajevine i da im je uručena peticija protiv vojnog poligona na Sinjajevini sa više od 25.000 potpisa", navodi se u saopštenju.

Kažu da se praksa prethodne valsti nastavlja uprkos tome što je sada na čelu Ministarstva odbrane Filip Adžić, koji je, kako su kazali, 2020. godine sa njima protestovao i učestovao u sprečavanju vojne vježbe.

"Zaborav se, kad je u pitanju vojni poligon u Crnoj Gori, širi kao epidemija među državnim službenicima", kazali su iz NVO Sačuvajmo Sinjajevinu.

Poručuju da se narod sa Sinjajevine i drugi građani i aktivisti koji se bore za zaštitu ljudskih prava i prirode oštro protive odluci o uspostavljanju vojnog poligona na planini Sinjajevini i ističu da ni po koju cijenu neće dozvoliti da se na toj planini održi vojna vježba.

"Bićemo na Sinjajevini i 15. januara i svakog drugog dana dok se odluka o vojnom poligonu ne ukine, a Sinjajevina proglasi zaštićenim područjem. Pozvamo sve građane Crne Gore da im se pridruže u borbi za očuvanje ovog prirodnog dragulja, najvećeg balkanskog pašnjaka i najznačajnijeg poljoprivredno-stočarskog resursa Crne Gore. Odluka o vojnom poligonu je štetna, predstavlja nasilje nad prirodom i nad dugoročnim interesima građana Crne Gore", poručili su.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније