Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Biljana Rovčanin, TVCG ]

13. 01. 2023. 07:18 >> 07:14

PRILIKA ZA PREDUZETNICE

Iglom i koncem čuvaju tradiciju, radovi stignu na sve kontinente

Žene preduzetnice tradicionalnih tekstilnih proizvoda čuvaju prošlost od zaborava. Jedna od njih je i Vesna Rakočević koja iglom i koncem već decenijama veze crnogorsku nošnju, ali i ostale modne detalje. Kako u svijetu danas čuvaju tradiciju jedna od preduzetnica iz Crne Gore moći će da sazna kroz desetomjesečnu obuku i posjetu Ženevi.

Iako skupi za standard prosječnog građanina, vezeni komadi, kako svakodnevno potvrđuju kupci, vrijede svakog eura.

"Naravno da kupe, da imaju kod sebe u kući, ali dosta se poklanja. O komplimentima i oduševljenjima, koje uvijek dobijamo, kao poruku i povratnu informaciju onda bi mogla satima da vam pričam. Uvijek su srećni. Mislim da na svakom kontinentu imamo svoje proizvode", kaže za TVCG preduzetnica Vesna Rakočević.

A, kako bi tako bilo i u budućnosti Vesna, ali i ostale preduzetnice iz oblasti tradicionalnih tekstilnih proizvoda mogu računati na podršku države. Zato je Ministarstvo ekonomskog razvoja u saradnji sa Svjetskom organizacijom za intelektualnu svojinu rapisalo javni poziv na koji se preduzetnice do 15. januara mogu prijaviti za desetomjesečnu obuku.

"Poziv je značajan jer se bazira na oblast intelektualne svojine i ono što konektuje intelektualnu svojinu sa preduzetništvom a to su žig ,diziajn,oznaka geografskog porijekla. Konkretno učesnica iz Crne Gore će imati priliku da prisustvuje obuci na temu izrade tradicionalnih tekstilnih proizvoda u Ženevi i imaće priliku da prisustvuje izložbi tradicionalnih tekstilnih proizvoda takodje u Ženevi", ističe Jasna Vujović iz Ministarstva ekonomije.

A, ovakvi i slični programi su kaže Vesna šansa da preduzetnice ostvare nove kontakte, ali i prošire vidike.

"Ta putovanja, posjete sajmova, konferencija uvijek je prilika da se upoznaju novi ljudi. Gdje se može mnogo naučiti, napraviti, ali i naravno i sa svojim trudom. Ne čekati da vam padne s neba."

I to je, zaključuje Vesna, i najbolji recept za uspjeh u biznisu, a porodica Rakočević u njemu traje već pet decenija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније