Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

П.Р.

19. 01. 2023. 17:55 >> 17:54

CEGAS

"Što prije da dođe do izbora VDT-a u punom mandatu"

Centar za građanske slobode (CEGAS) pozdravlja današnju odluku Tužilačkog savjeta (TS) da se raspiše poziv za vršioca družnosti vrhovnog državnog tužioca (VDT), te apeluju da se što prije dođe do izbora VDT-a u punom mandatu.

"To što je danas na sjednici TS većinom glasova (šest članova 'za' i pet 'protiv') podržao predlog za objavu (javnog) poziva za kandidate zainteresovane za mjesto vršioca družnosti VDT-a, zakonski ne obavezuje na izbor bilo kojeg od kandidata, baš kao što je to bio slučaj sa sadašnjom vršiteljkom dužnosti VDT-a", navode u saopštenju.

U cilju uspostavljanja dobre prakse i transparentnosti, a sve dok taj izbor zakonom precizno ne bude definisan, navode da se već dvije godine zaredom objavljuje poziv za kandidate, koji se neće nazvati “javnim”, jer, smatraju, ima konsultativni karakter.

"Bez obzira na Inicijativu koju je Skupštini i Vladi uputila većina članova TS, u nadi da dođe do izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, u dijelu produženja mandata vd VDT-a, biće ponovo objavljen poziv za zainteresovane kandidate za tu poziciju", dodaju u saopštenju.

Neizborom VDT-a, TS je, kako su ocijenili, u značajno nepovoljnijem položaju po pitanju presjedavajuće/g, te smatraju da im se onda remeti kontinuirani rad novog sastava TS.

"Do izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, ne može doći u ovako kratkom roku, tj. prije isteka mandata trenutne vršiteljke dužnosti VDT-a. Neprimjereno je to i sa stanovišta načina izmjene bilo kojeg zakona, sa akcentom na Zakon o državnom tužilaštvu, koji mora pretrpjeti brojne izmjene, ali samo i isključivo kroz javnu raspravu, konstruktivan dijalog, kao i učešće stručne i zainteresovane javnosti", piše u saopštenju.

Podsjećaju da se danas na sjednici TS od rukovodilaca ODT Bar, Ulcinj i zamjenice rukovodioca/teljke Cetinje, moglo čuti o brojnim problemima tužilaštava – u prostornom, tehničkom, bezbjedonosnom smislu, ali i onom profesionalnom, da nema dovoljno tužilaca/teljki, savjetnika/ca i službenika/ca.

"Dodatno, to što do danas nije imenovan VDT, jedan je od ključnih problema za napredak ove institucije", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније