Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Мина [ R.B. ]

22. 01. 2023. 11:00   >>  10:55

NIKOČEVIĆ (CGO)

"Novinari da budu glasnici slobodnog i demokratskog društva"

Novinari bi morali da predstavljaju glasnike slobodnog i demokratskog društva koje počiva na građanskim vrijednostima, u društvu koje karakteriše izražena politička i medijska polarizacija i rastući govor mržnje, ocijenjeno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Oni su to saopštili povodom Dana novinara Crne Gore koji će biti obilježen sjutra, u znak sjećanja na 23. januara 1871. godine kada je izašao prvi broj lista Crnogorac.

CGO je čestitao Dan novinara navodeći da se nadaju da će, uprkos teškom društveno-političkom ambijentu, položaj novinara biti unaprijeđen.

Koordinator za razvoj CGO-a Damir Nikočević, smatra da novinari u Crnoj Gori svoj dan dočekuju uz niz problema, počev od fizičkih i verbalnih napada kojih je prošle godine bilo 19, ali i činjenicu da nijedan od najvećih slučajeva napada do sada nije u cjelosti rasvijetljen.

"Ipak, prošla godina je rezultirala i određenim napretkom, a tiče se uvećanja dnevnica za rad nedjeljom za zaposlene u medijima, a što će stupiti na snagu najkasnije u junu 2023. godine prema Opštem kolektivnom ugovoru", rekao je Nikočević.

On je kazao da profesionalno izvještavanje mora biti polazište i odredište svakog novinara, a sve u javnom interesu i na korist svim građanima.

Nikočević je naveo da upravo to razlikuje novinare od propagandista, a profesionalce od medijskih agitatora.

"Rasvjetlavanje napada na novinare i dalje je ograničeno, dok nadležne institucije, kao i Komisija za istrage i napade na novinare i imovinu medija, nijesu napravile efektivne napore da se izvršitelji i nalogodavci nekih od najvećih napada na novinare razotkriju", ocijenio je Nikočević.

On je istakao da je prošle godine CGO zabilježio 19 napada na novinare/ke i medijske kuće.

"Od toga je osam napada na novinare/ke, sedam prijetnji novinarima/kama putem Interneta, tri napada na medijske kuće i jedan prijetnja upućena medijskoj kući", naveo je Nikočević.

On je kazao da je, ukoliko se na sve to dodaju prilično loši finansijski uslovi u kojima funkcionišu mediji, onda Dan novinara Crne Gore više razlog za opomenu nadležnim institucijama.

"Za očekivati je da, kao i svake godine, taj dan posluži političkim partijama, a naročito onim vladajućim, da ponovo provježbaju retoričku posvećenost, umjesto efektivnog djelovanja", rekao je Nikočević.

On je ukazao da relevantna istraživanja i analize kontinuirano ukazuju na probleme medijske zajednice na šta crnogorske institucije ostaju hronično nijeme.

Nikočević je kazao da su pored napada na novinare i medije, tu i nedovoljno transparentno finansiranje medija iz javnih fondova, slaba samoregulacija i limitirana regulacija, govor mržnje na društvenim mrežama,

"RTCG koji još nije istinski javni servis, i medijska pismenost koja na marginama obrazovnog procesa upotpunjuju medijski pejzaž Crne Gore", istakao je Nikočević.

On smatra da zato nije ni začuđujuće što dobar dio kvalitetnih novinarskih profesionalaca napušta medije u potrazi za sigurnijim ambijentom i perspektivnijom zaradom.

Nikočević je rekao da CGO godinama ukazuje na probleme sa kojima se novinari suočavaju, i kroz brojne inicijative pokušava da doprinese unaprijeđenju statusa novinara.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније