Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Ivana Popović TVCG ]

23. 01. 2023. 07:44 >> 07:39

INICIJATIVE

Sačuvati Goricu i stati na kraj "investitorskim požarima"

Gorica – pluća Glavnog grada, brdo po kome je Podgorica i dobila ime, a od prošle godine i spomenik prirode, no uprkos tome priča o devastaciji ovog prostora nikako da se završi. Iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine poručuju da je to pitanje lošeg nasljeđa.

Kako je rekla Sonja Kralj iz Agencije za zaštitu životne sredine, imamo DUP iz 1995, koji je video Goricu kao mjesto. 

"Planirana je izgradnja vidikovca, da se može kolima do vrha, u tom pravcu je razvijana Gorica", kazala je ona.

Predstavnik Udruženja ljubitelja Gorice i prirode Mladen Ivanović kaže da uprkos svemu urađenom u prethodnom periodu, i dalje svjedočimo devastaciji ovog parka prirode. 

"Podsjetiću da je od 2007.godine bilo pet razarajućih požara, da je gradnja nezaustavljiva na Gorici i da nas tek očekujena desetine zgrada koje treba da blokiramo", rekao je Ivanović. 

Da se i ovih dana gradi na Gorici, potvrdili su  nam iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Kako navode, s obzirom na to da je riječ o zaštićenom području, inspekcija će vršiti redovan nadzor. No, iz Ministarstva su nam ukazali i na to da je suštinski problem loša planska dokumentacija donesena prethodnih godina, na osnovu koje su investitorima izdate dozvole za gradnju.

To potvrđuju i u Agenciji za zaštitu životne sredine. 

"Te parcele su parcele privatnih vlasništva, koja se nalaze van zaštićenog dobra. Treba razumjeti ambijent u kojem je donijeta planska dokumentacija. Jedini način za zaštitu Gorice od dalje urbanizacije jeste donošenje moratorijuma, dok se ne vidi planska dokumentacija, to jest izmijeniti plansku dokumentaciju, upravo sa ciljem zaštite Gorice", kazala je sagovornica TVCG. 

Ipak, Ivanović problematizuje kako su te dozvole dobijene, s obzirom na to da se pojedini radovi izvode na ranije opožarenom prostoru. Spekulisalo se i, kako navodi, da je riječ o tzv. investitorskim požarima, ali za to dokaza nema.

"Upravo tako i nastaju. Kada bismo mi razumjeli kolika je to devastacija, to su milioni i milioni eura koje odnose, ta vrsta investitorskih požara. Međutim, ono što raduje, jeste da je smjenom vlasti u Agenciji za zaštitu životne sredine ipak sjeo Milan Gazdić, koji je napravio plan da narednih deset godina, nakon tih požara, nema gradnje", naglasio je Ivanović. 

Ono što se Gorici dešava, kao simbolu Podgorice, zaključuje Ivanović, dešava se i nama kao društvu.

"Jako je preslikana situacija. Što požari, što divlja gradnja, neka to bude neka vrsta metafore, koju može i dijete u prvom osnovne da razumije", navodi Ivanović. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније